Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 min. - przepis fit

Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 min. – przepis fit

Pyszne i zdrowe bułki pełnoziarniste bez drożdży, które przygotowuje się tak szybko i prosto jak najbanalniejsze ciastka – bez wyrabiania, bez czekania przez co najmniej godzinę, aż drożdże zaczną pracować i ciasto odpowiednio wyrośnie, bez formowania, bo wystarczy tylko rzucić porcję masy na blachę. Takie buły możemy zrobić w dowolnym rozmiarze, na słono lub na słodko, dodać ulubione przyprawy czy posypać pestkami lub orzechami. Jeśli więc nawiedzi nas nagła chęć na świeże i pyszne pieczywo, możemy je mieć na talerzu już za 20 minut przy minimalnym nakładzie pracy!

Bułki świetnie smakują np. z dżemem lub zdrową nutellą z daktyli. Ponieważ dobrego pieczywa nigdy dość, polecam Wam również szybki 2-składnikowy chlebek bez drożdży.

Poniższy przepis pochodzi z wegańskiej książki „Happy Herbivore Light & Lean”.

 

Bułki pełnoziarniste bez drożdży fit – SKŁADNIKI

8 bułek

  • 2 kubki mąki pszennej razowej drobno mielonej
  • ½ kubka jabłka zmiksowanego na puree – dodaję trochę więcej
  • ½ kubka niesłodzonego mleka roślinnego, np. owsianego lub ryżowego – dolewam trochę więcej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1–2 łyżki lub więcej ksylitolu (polecam fiński) lub ewentualnie cukru (niekoniecznie) – taka lekko słodka wersja lepiej mi smakuje

 

Bułki pełnoziarniste bez drożdży fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200–220°C.
  2. W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  3. Dodajemy puree jabłkowe i dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.
  4. Wlewamy mleko i dokładnie łączymy łyżką – według oryginalnego przepisu ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyda nam się ono zbyt zbite, możemy dolać więcej mleka. Mnie bardziej smakują buły z trochę rzadszego ciasta.
  5. Porcje masy nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia – nie musimy się przy tym zbytnio patyczkować, bułki nie muszą być piękne, przede wszystkim mają być błyskawiczne. 🙂 Pieczemy przez 10–15 min.

Bon appétit !

 

23 myśli na temat “Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 min. – przepis fit

    1. Ja też mocno wątpiłam w ten przepis, ale bułki okazały się naprawdę super! Na drugi dzień też są bardzo dobre, nie zsychają się.

    1. I właśnie o to chodzi 🙂 . W dodatku te bułki robi się tak szybko, że wyjście po pieczywo do marketu zajmie więcej czasu!

    1. Tak, można w ogóle nie dodać słodzika, ale jednej łyżki prawie nie czuć, dlatego ja zawsze dodaję chociaż jedną, nawet jeśli robię bułki wytrawne.

  1. Super blog , gratuluję ! Mam pytanko cz te bułeczki wyjdą jeśli użyje maki żytniej typ 720? Chce bardzo uniknąć pszenicy .
    Pozdrawiam
    Ewa

    1. Dzięki za miłe słowa! 🙂 Wersji żytniej jeszcze nie próbowałam, więc trudno mi podpowiedzieć, ale bułki wyjdą wtedy pewnie bardziej zbite. Ale czy będą zjadliwe, to niestety trudno mi stwierdzić. :/

  2. Dziękuje za przepis! Bułeczki weszły do naszego stałego rodzinnego menu. Szybko się je przygotowuje i są pyszne 🙂
    Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to użyłam innego rodzaju mąki (miałam tylko taką, więc stwierdziłam, że wypróbuję) – 3 ziarna z pełnego przemiału (orkisz, żyto, pszenica), nam akurat taki wariant posmakował – polecam wypróbować

  3. Bułeczki wychodzą rewelacyjne. Świetny szybki przepis. Super alternatywa dla wypieków drożdżowych. Nawet zrobiłam z tego przepisu bułki dla dzieci. Ale niestety musiałam podmienić mąki na pszenną typ 650 bo starszy syn by nie zjadł. Wszystko co zdrowsze odrzuca. A szkoda. Też wychodzą i pięknie rosną. Tylko dałam o 1/3 kubka białej mąki więcej. Masz super przepisy!!!! Często korzystam. Musiałam zmienić nawyki żywieniowe od kiedy dowiedziałam się że mam cukrzycę. Chociaż jestem szczupła 174 wzrostu a waga 69 kg w wieku 48 lat. Od miesiąca gotuję z Twojego bloga to schudłam 3 kilo. Ale oczywiście jeszcze przy tym mam aktywność. Jestem zachwycona różnorodnością Twoich pomysłów. Bardzo dziękuję

    1. A ja dziękuję za bardzo miły komentarz i tak trzymać! Na prawidłowej diecie wegańskiej szybko wraca się do zdrowia. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz