Gęsta, kremowa zupa / gulasz lazania w wersji wegańskiej i dietetycznej, czyli bez mięsa, ale za to z soczewicą i bez sera, który z powodzeniem zastępują tu płatki drożdżowe, suszona cebula i nerkowce. Zupa jest przepyszna, pożywna i sycąca – to jedno z najlepszych comfort food! Przepis idealny dla leniwych smakoszy lub fanów lazanii nieposiadających piekarnika.
Fit zupa lazania / lasagne – SKŁADNIKI
4 porcje
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 papryka czerwona lub marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1–2 łyżeczki ziół prowansalskich lub mieszanki włoskiej
- 1,1 litra bulionu warzywnego lub ew. wody
- 100 g suchych nasion czerwonej lub żółtej soczewicy
- 300 g passaty / przecieru pomidorowego
- ok. 40 g nerkowców
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 150 g suchego, pełnoziarnistego makaronu biricci lub połamanego makaronu lasagne
- ok. 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 hojna łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- sól, sporo pieprzu i chili
- sok z połowy (lub więcej) cytryny
- 1–2 garście świeżych liści bazylii
Inny makaron też będzie OK.
W roli pseudoserowej posypki wystąpić mogą grubo zmielone orzechy / migdały, na zdjęciu – orzechy brazylijskie.
Fit zupa lazania / lasagne – WYKONANIE
- Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy: posiekaną cebulę, drobno pokrojoną paprykę, zmiażdżony w prasce czosnek i zioła prowansalskie. Smażymy na wodzie, aż warzywa zmiękną.
- Wlewamy bulion i wrzucamy przepłukaną pod kranem soczewicę. Przykrywamy.
- Passatę blendujemy z nerkowcami i suszoną cebulą na gładko. Wlewamy do garnka i zagotowujemy.
- Wrzucamy makaron, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Co jakiś czas mieszamy.
- Dodajemy płatki drożdżowe, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz chili i gotujemy bez przykrycia ok. 5 minut.
- Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i porwane liście bazylii.
Na drugi dzień zupa jeszcze bardziej zgęstnieje, dlatego przy odgrzewaniu najlepiej wlać trochę wody.
Smacznego !
To moja ulubiona zupa na tym blogu – pyszna i sycąca i zdecydowanie najlepiej mi smakuje z pokruszonym makaronem lasagne 🙂
❤