Kapusta z pieczarkami i fasolą po kaszubsku

Kapusta z pieczarkami i fasolą po kaszubsku

Inspiracją do stworzenia tego ciekawego, słodko-korzennego dania były dwa regionalne przepisy od Weganona: na kapustę po kaszubsku i fasolę po kaszubsku. Uznałam, że fajnie byłoby połączyć obie receptury i w ten sposób powstała przepyszna i pożywna kapusta z czerwoną fasolą po kaszubsku. Moja wersja jest dodatkowo bez oleju. Kapuchę najlepiej podawać z ziemniakami lub chlebem pełnoziarnistym.

Kapusta z fasolą po kaszubsku – SKŁADNIKI

4–5 porcji

  • 1 średnia cebula czerwona
  • 5 dużych pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 5 ziaren jałowca
  • ok. 500 g młodej kapusty białej (waga już bez głąba)
  • 1 spora marchewka
  • 15 śliwek suszonych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • sól jodowana, sporo pieprzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej lub ok. 240 g fasoli ugotowanej w domu
  • sok z cytryny (niekoniecznie)

Kapusta z fasolą po kaszubsku – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w kostkę, liście laurowe, majeranek oraz jałowiec. Wlewamy kilka łyżek wody i smażymy bez tłuszczu do miękkości.
  2. Dodajemy cienko posiekaną kapustę, marchewkę startą na dużych oczkach, śliwki pokrojone w paski, sos sojowy, cynamon, goździki, paprykę oraz pieprz. Przykrywamy i na małej ilości wody dusimy do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
  3. Koncentrat mieszamy ze 150 ml (g) wody i wlewamy do gara.
  4. Fasolę odcedzamy, płuczemy na sicie pod kranem i wrzucamy do kapusty. Doprawiamy solą i ew. sokiem z cytryny, mieszamy i dusimy jeszcze z 5 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz