Pieczone pomidory, kalafior i cieciorka z pesto i makaronem

Pieczone pomidory, kalafior i cieciorka z pesto i makaronem

Łatwy przepis na pełnowartościowy, wegański obiad lub wykwintną kolację przy świecach. Pieczone pomidorki koktajlowe z kalafiorem, cieciorką i makaronem w sosie pesto bosko smakują na ciepło oraz na zimno jako sałatka. 

Pieczone pomidory i kalafior z pesto – SKŁADNIKI

3 porcje

  • 350 g pomidorków koktajlowych, najlepiej dość dużych
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ok. 150 g suchego makaronu – u mnie połamany na 5 części makaron spaghetti, pełnoziarnisty

Pesto 

  • 30 g świeżej bazylii (liście + cienkie łodyżki)
  • 30 g natki pietruszki
  • ¼ kubka (50 g) migdałów ze skórką
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sporo chili
  • 70 g soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)

Warzywa przed upieczeniem

Pieczone pomidory i kalafior z pesto – WYKONANIE

  1. Pomidorki kroimy na pół, różyczki kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, a cieciorkę opłukujemy na sicie pod kranem i porządnie odsączamy z wody. Wszystko rozkładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  2. Warzywa pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Wszystkie składniki pesto blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy gorący makaron oraz pesto i mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz