Makaron z bok choy i marchewką w wegańskim sosie śmietanowym

Makaron z bok choy i marchewką w serowym sosie

Łatwy przepis na szybki makaron z bok choy / pak choy (a dokładniej kapustą właściwą chińską) i marchewką w wegańskim, kremowym sosie śmietanowo-serowym. Danie prezentuje się i smakuje wyśmienicie!

Makaron z bok choy i marchewką – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 mała cebula
  • 2 bok choy / pak choy, ok. 320 g
  • 1 mała marchewka
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

Wegański sos śmietanowo-serowy

  • 30 g nerkowców
  • 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 150 g (ml) mleka owsianego
  • 1–2 łyżeczki curry w proszku
  • sól

Oprócz tego

  • 2 porcje ugotowanego, ulubionego makaronu pełnoziarnistego – u mnie spaghetti połamane na 4 części
  • sezam biały / czarny podprażony na suchej patelni (niekoniecznie)
  • kawałki cytryny (niekoniecznie)

Makaron z bok choy i marchewką – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę posiekaną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Przykrywamy i dusimy przez kilka minut podlewając wodą od czasu do czasu.
  2. Dorzucamy białe części bok choy pokrojone w cienkie paski, zmiażdżony w prasce czosnek oraz imbir i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, wrzucamy posiekane w paski zielone części kapusty, mieszamy i cały płyn z patelni odparowujemy.
  3. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko.
  4. Miksturę wlewamy na patelnię, mieszamy i krótko gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  5. Dodajemy gorący lub przestudzony makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę.

Posypujemy sezamem i podajemy z cząstkami cytryny.

Smacznego !

Dodaj komentarz