Pyszna i zdrowa propozycja na łatwy i szybki obiad lub kolację bez mięsa: pożywne fit burrito z czerwoną fasolą i warzywami. Wegański farsz można przygotować z dużym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, a gdy dopadnie nas (lub naszych gości) wilczy głód, wystarczy go tylko podgrzać i zawinąć w pszenną tortillę. Nadzienie do burito można też mrozić. Zamiast tortilli możecie użyć wegańskich, pełnoziarnistych naleśników, ale wtedy wyjdą raczej meksykańskie krokiety, ale równie smakowite!
Do burrito polecam wegańskie sosy jogurtowe:
Burrito meksykańskie z fasolą – SKŁADNIKI
3–4 sztuki
- 1 duża cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 1½ papryki – u mnie ½ zielonej, ½ pomarańczowej i ½ czerwonej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 2 łyżeczki curry w proszku
- dużo pieprzu / pieprz cayenne / chili
- ok. 300 g passaty / przecieru pomidorowego
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)
- 1 puszka fasoli czerwonej lub 240 g fasoli ugotowanej w domu
- ½ puszki kukurydzy lub 140 g kukurydzy ugotowanej w domu
- ½–1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
- sól
- 3–4 tortille pełnoziarniste o dobrym składzie, np. domowe z batatów
Burrito meksykańskie z fasolą – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, wlewamy 4 łyżki wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, zmiażdżony czosnek, wędzoną paprykę, curry oraz pieprz i chili. Smażymy bez tłuszczu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Wlewamy passatę, dodajemy płatki drożdżowe, opłukaną i dobrze odsączoną fasolę oraz odsączoną kukurydzę. Smażymy, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
- Pod koniec solimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i farsz jest gotowy.
Jak zawijać burrito? To dziecinnie proste!
- Tortillę lekko podgrzewamy z obu stron (po kilka sekund) na suchej, gorącej patelni, dzięki czemu stanie się bardziej plastyczna.
- Przekładamy ją na talerz lub deskę i na środek nakładamy ciepły farsz.
- Składamy tortillę w kopertę: najpierw zaginamy dół, aby zamknąć farsz, następnie zawijamy boki, a na końcu górę.
- Każde burrito układamy na gorącej, suchej patelni – najpierw zawinięciem do dołu, dzięki czemu tortilla się sklei. Podprażamy na złoty kolor z obu stron.
Zamiast na patelni burito można podpiec w piekarniku. Przygotowane „koperty” układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180–200°C, aż staną się lekko rumiane i chrupiące.
Smacznego !