Wegański przepis na dość pikantny sos chrzanowo-musztardowy na jogurcie roślinnym z dodatkiem świeżego koperku.
Bardzo prosty, szybki i pyszny dodatek do frytek, ziemniaków, kanapek, wrapów, kotletów, hamburgerów, sałatek czy zapiekanek. Sos jest bardzo lekki i dietetyczny (bez majonezu i bez śmietany), dlatego można polewać nim wszystko bez skrępowania.
Sos chrzanowy fit – SKŁADNIKI
- 250 ml jogurtu sojowego (do kupienia np. w Kauflandzie)
- 2–3 łyżeczki (lub więcej) tartego chrzanu ze słoika
- 2 łyżeczki (lub więcej) musztardy
- 2–3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka cukru, ksylitolu lub erytrolu
- sól, pieprz
Zamiast na jogurcie dietetyczny sos chrzanowo-musztardowy można też zrobić na wegańskim majonezie light.
Sos chrzanowy fit – WYKONANIE
Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Smacznego !