Sos chrzanowy fit z musztardą i koperkiem, na zimno

Sos chrzanowy fit z musztardą i koperkiem, na zimno

Wegański przepis na dość pikantny sos chrzanowo-musztardowy na jogurcie roślinnym z dodatkiem świeżego koperku.

Bardzo prosty, szybki i pyszny dodatek do frytek, ziemniaków, kanapek, wrapów, kotletów, hamburgerów, sałatek czy zapiekanek. Sos jest bardzo lekki i dietetyczny (bez majonezu i bez śmietany), dlatego można polewać nim wszystko bez skrępowania.

Sos chrzanowy fit – SKŁADNIKI

  • 250 ml jogurtu sojowego (do kupienia np. w Kauflandzie)
  • 2–3 łyżeczki (lub więcej) tartego chrzanu ze słoika
  • 2 łyżeczki (lub więcej) musztardy
  • 2–3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka cukru, ksylitolu lub erytrolu
  • sól, pieprz

Zamiast na jogurcie dietetyczny sos chrzanowo-musztardowy można też zrobić na wegańskim majonezie light.

Sos chrzanowy fit – WYKONANIE

Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Smacznego !

Dodaj komentarz