Gulasz węgierski z kotletów sojowych, soczewicy i pieczarek

Gulasz węgierski z kotletów sojowych, soczewicy i pieczarek

Gulasz węgierski z kotletów sojowych, pieczarek brązowych i brązowej soczewicy to najbardziej konkretny i „mięsny” gulasz, jaki udało mi się wycisnąć z roślin. Szczęśliwie się składa, że jest on też bardzo łatwy, pomimo dość wielu składników. Jednak dla osiągnięcia wybitnego smaku warto niczego nie pominąć. A że mój blog jest wegański i fit, to i potrawka bardzo dietetyczna.

Aby gulasz bez mięsa smakował „jak u mamy”, trzeba hojnie dodać umami. Dawcami tego smaku w poniższym przepisie są m.in.: grzyby, sos sojowy, płatki drożdżowe, kotlety sojowe, koncentrat pomidorowy oraz wędzona papryka.

Gulasz świetnie smakuje z dodatkiem natki pietruszki. Podajemy go z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub chlebem pełnoziarnistym.

Wegański gulasz węgierski z kotletów sojowych – SKŁADNIKI

  • 2–3 duże cebule czerwone
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże papryki: czerwona i zielona
  • 500 g pieczarek, u mnie brązowe
  • ok. 750 g bulionu warzywnego, u mnie bulion z resztek
  • 100 g kotletów sojowych (1 opak.)
  • 150 g ugotowanej soczewicy brązowej, np. z puszki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

PRZYPRAWY

  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1½ łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • dużo pieprzu
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

Wegański gulasz węgierski z kotletów sojowych – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno posiekane cebule, pokrojone w dużą kostkę papryki i marchewkę, pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek oraz drobno posiekane trzonki grzybów. Warzywa smażymy bez tłuszczu, aż zupełnie zmiękną. W miarę potrzeby od czasu do czasu dolewamy trochę wody.
  2. Dodajemy sos sojowy, zmiażdżony w prasce czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, paprykę wędzoną, kminek, pieprz i mieszamy.
  3. Wlewamy bulion, zagotowujemy, wrzucamy kotlety połamane na 3 lub 4 kawałki (wraz z okruchami i proszkiem z opakowania), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  4. Dodajemy soczewicę: połowę wrzucamy do gulaszu w całości, a drugą połowę rozgniatamy widelcem dla zagęszczenia sosu.
  5. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz płatki drożdżowe, mieszamy i dusimy jeszcze przez 5–10 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz