Zupa kapuściana z ziemniakami i pomidorami

Zupa kapuściana z ziemniakami i pomidorami

Bardzo tania, prosta i pyszna zupa ze świeżej, białej kapusty i paru innych warzyw, bez mięsa. Wegetariańska / wegańska, bardzo zdrowa i dietetyczna, świetna na odchudzanie.

Przepis bardzo łatwo modyfikować, można np. dodać więcej ziemniaków, a mniej kapusty oraz dowolnie urozmaicać warzywa i przyprawy.

Fit zupa kapuściana z ziemniakami – SKŁADNIKI

ok. 8 porcji

  • kawał kapusty białej o wadze ok. 850 g
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki lub 1 marchew i 1 papryka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego, np. klasycznego lub z resztek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku (niekoniecznie)
  • 5–7 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól / sos sojowy, sporo pieprzu
  • ½ pęczka koperku
  • 1–2 łyżki mąki pełnoziarnistej (niekoniecznie)

Fit zupa kapuściana z ziemniakami – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy: drobno posiekane cebule, pokrojoną marchewkę i paprykę, zmiażdżony czosnek, majeranek, kminek i pieprz. Garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy z 5 łyżek wody lub bulionu i smażymy bez tłuszczu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nieco zmiękną (ok. 10 minut). 
  2. Dorzucamy pokrojoną kapustę (bez głąba i zewnętrznego, sfatygowanego liścia), ziemniaki pokrojone w małą kostkę, wlewamy bulion i sos sojowy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany koperek.

Zupę można dodatkowo zagęścić mąką, ale ja dodaję ją dopiero po ugotowaniu i przestudzeniu zupy, przed kolejnym odgrzaniem.

Smacznego !

Dodaj komentarz