Wegański PARMEZAN z płatków drożdżowych i nerkowców / migdałów

Wegański PARMEZAN z płatków drożdżowych i nerkowców / migdałów

Parmigiano–vegano 😉 to zdrowa i błyskawiczna alternatywa dla długodojrzewającego i bardzo drogiego, oryginalnego parmezanu z mleka krowiego, czyli Parmigiano–Reggiano. Wegański parmezan z płatków drożdżowych i nerkowców (lub innych orzechów) smakuje bardzo podobnie, a wygląda prawie identycznie jak tarty włoski ser. Niezastąpionym składnikiem tego przepisu są oczywiście płatki drożdżowe nieaktywne – genialne źródło smaku umami, dzięki któremu posypka ma serowy smak i aromat.

Płatki drożdżowe są raczej nie do kupienia w zwykłym markecie (aktualizacja: już bywają). Ja zamawiam je przez internet, ale możecie popytać też w sklepach ze zdrową żywnością. Ich jakość może być bardzo różna, jeśli więc traficie akurat na jakieś smakowe paskudniki, nie zrażajcie się i szukajcie dalej, aż znajdziecie swoje ulubione.

Wegański parmezan z nerkowców świetnie leży na większości włoskich potraw, jak spaghetti carbonara, makaron z sosem paprykowym czy lazania, ale pasuje również do sałatek, kanapek czy zup.

Wegański parmezan z płatków drożdżowych – SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 5 minut

  • ½ kubka nerkowców, migdałów bez skórki, orzeszków pinii, innych orzechów lub ich mieszanki
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – koniecznie dobrej jakości
  • 3/4 łyżeczki suszonego, sproszkowanego czosnku
  • 3/4 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki soli (niekoniecznie)
  • 1/8 łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)
  • 1/8 łyżeczki pieprzu białego (niekoniecznie)

Wegański parmezan z płatków drożdżowych – WYKONANIE

  1. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy pulsacyjnie, najlepiej nie zupełnie na mąkę, tylko do uzyskania małych drobinek (okruchów). Jeśli przesadzimy z blendowaniem, będziemy mieć masło orzechowe.
  2. Posypkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce.

Bon appétit !

3 myśli na temat “Wegański PARMEZAN z płatków drożdżowych i nerkowców / migdałów

  1. Zrobiłam, spróbowałam i jestem w szoku. Jest pyszny! 🙂 W ogóle Twoje przepisy są fantastyczne i często z nich korzystam. Jak wydasz książkę z przepisami to na pewno kupię! 😀 Pozdrawiam, Alicja

  2. Ten pomysł z książką jest dobry. Też bym chętnie kupiła. Prowadzisz wyjątkowego bloga. Wiele z Twoich przepisów wykorzystuję na co dzień. Są świetne. Proste i smaczne, dopasowane do oferty polskich sklepów.
    Też od kilku lat jestem na tej diecie i co chwila mi ktoś mówi, że nie może utrzymać wagi, a jak ja to robię, że nadal jestem szczupła (aczkolwiek jak tylko przesadzę przez kilka miesięcy z orzechami to odrobinę przybywa na wadze). No i nie chcą wierzyć, że to dieta. 😉 Zauważyłam, że diety typu keto są teraz bardzo popularne, więc trudno ludziom wierzyć, że odwrotny sposób odżywiania może działać. Idą w zaparte (dysonans poznawczy), że to ruch (bo faktycznie jestem bardzo aktywna, skorzystałam też z pomysłu dra Gregera w postaci bieżni pod biurko). Tyle że ważyłam ok. 4 kg więcej wcześniej na zwykłej, zdrowej diecie wegańskiej przy podobnej ilości ruchu, ale dopiero rezygnacja z oleju i nadmiaru orzechów sprawiły, że schudłam.
    W każdym razie dzięki za te wszystkie przepisy 🙂

Dodaj komentarz