Najłatwiejsza i najszybsza zapiekanka makaronowa z pieczarkami i smakowitym sosem pomidorowo-jogurtowym, do tego całkiem tania. Wegańska, zdrowa i dietetyczna – bez mięsa i bez sera. Przepis jest bardzo prosty – bez podsmażania i blendowania, wystarczy ugotować makaron i wymieszać go z resztą składników, co zajmuje maksymalnie 15 minut. Taka zapiekanka to świetne danie na imprezę, bo można przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Michę z ugotowanym makaronem i sosem przechowujemy w lodówce, a kiedy wparują gościnie, wrzucamy wszystko do żaroodpornego naczynia i zapiekamy.
Fit zapiekanka z makaronem – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 200 g suchego makaronu pełnoziarnistego świderki
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść kaparów (lub oliwek)
Sos
- 400 g passaty / przecieru pomidorowego
- 100 g jogurtu roślinnego naturalnego (bez cukru), np. sojowego czy kokosowego
- 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2–3 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól jodowana, pieprz, chili
Na wierzch
- plastry pomidora
- bułka tarta pełnoziarnista, wegański parmezan z orzechów, u mnie kaszka kukurydziana
Fit zapiekanka z makaronem – WYKONANIE
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w dużej misce.
- Do sosu wrzucamy ugotowany makaron, drobno posiekane pieczarki, natkę pietruszki i kapary. Mieszamy.
- Makaron z sosem przekładamy do żaroodpornej formy, moja ma wymiary 17×28 cm.
- Na górze układamy plastry pomidora i posypujemy bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160–180°C na ok. 30 minut.
Rada: aby pozbyć się nadmiaru soli z kaparów, można wrzucić je do miseczki z wodą na ok. 2 minuty, a następnie odcisnąć.
Smacznego!