Fit zapiekanka makaronowa z pieczarkami i pomidorami

Fit zapiekanka makaronowa z pieczarkami i pomidorami

Najłatwiejsza i najszybsza zapiekanka makaronowa z pieczarkami i smakowitym sosem pomidorowo-jogurtowym, do tego całkiem tania. Wegańska, zdrowa i dietetyczna – bez mięsa i bez sera. Przepis jest bardzo prosty – bez podsmażania i blendowania, wystarczy ugotować makaron i wymieszać go z resztą składników, co zajmuje maksymalnie 15 minut. Taka zapiekanka to świetne danie na imprezę, bo można przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Michę z ugotowanym makaronem i sosem przechowujemy w lodówce, a kiedy wparują gościnie, wrzucamy wszystko do żaroodpornego naczynia i zapiekamy.

Fit zapiekanka z makaronem – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 200 g suchego makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść kaparów (lub oliwek)

Sos

  • 400 g passaty / przecieru pomidorowego
  • 100 g jogurtu roślinnego naturalnego (bez cukru), np. sojowego czy kokosowego
  • 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2–3 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól jodowana, pieprz, chili

Na wierzch

Fit zapiekanka z makaronem – WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w dużej misce.
  3. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron, drobno posiekane pieczarki, natkę pietruszki i kapary. Mieszamy.
  4. Makaron z sosem przekładamy do żaroodpornej formy, moja ma wymiary 17×28 cm.
  5. Na górze układamy plastry pomidora i posypujemy bułką tartą.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160–180°C na ok. 30 minut.

Rada: aby pozbyć się nadmiaru soli z kaparów, można wrzucić je do miseczki z wodą na ok. 2 minuty, a następnie odcisnąć.

Smacznego!

Dodaj komentarz