Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru

Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru (passaty)

Przepyszny, gęsty i kremowy sos pomidorowy, który smakuje jakby zawierał śmietanę kremówkę, ale w mojej wersji zabieliłam go sto razy zdrowszymi nerkowcami. Ten błyskawiczny i banalny przepis (wystarczy tylko zblendować) dedykuję D., który pół roku temu kupił sobie blender, a jeszcze ani razu go nie użył… Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru to najlepszy pretekst, żeby wreszcie odkurzyć i odpalić sprzęt, bo to danie dla iście początkujących.

Sos pomidorowy z przecieru (passaty) – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 400 g (360 ml) przecieru pomidorowego, czyli passaty
  • 60 g (½ szklanki) nerkowców – można dodać trochę mniej. Migdały bez skórek i orzechy ziemne też powinny być ok
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 hojna łyżeczka cebuli suszonej w proszku
  • 1–2 ząbki czosnku
  • pieprz lub kawałek papryczki chili
  • sól

DODATKOWO

  • ugotowany makaron o dowolnym kształcie, może być bezglutenowy – u mnie penne
  • liście bazylii – do posypania dania

Sos pomidorowy z przecieru (passaty) – WYKONANIE

  1. Nerkowce mielimy na mąkę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu i blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.

Sos możemy od razu podać na gorącym makaronie lub podgrzać mieszając, ale najlepiej go nie gotować, bo jest bardzo gęsty i łatwo się przypala. W razie potrzeby sos można lekko rozcieńczyć wodą.

Bon appétit !

Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru (passaty)
Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru (passaty)

Dodaj komentarz