Przepyszny, gęsty i kremowy sos pomidorowy, który smakuje jakby zawierał śmietanę kremówkę, ale w mojej wersji zabieliłam go sto razy zdrowszymi nerkowcami. Ten błyskawiczny i banalny przepis (wystarczy tylko zblendować) dedykuję D., który pół roku temu kupił sobie blender, a jeszcze ani razu go nie użył… Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru to najlepszy pretekst, żeby wreszcie odkurzyć i odpalić sprzęt, bo to danie dla iście początkujących.
Sos pomidorowy z przecieru (passaty) – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 400 g (360 ml) przecieru pomidorowego, czyli passaty
- 60 g (½ szklanki) nerkowców – można dodać trochę mniej. Migdały bez skórek i orzechy ziemne też powinny być ok
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- 1 hojna łyżeczka cebuli suszonej w proszku
- 1–2 ząbki czosnku
- pieprz lub kawałek papryczki chili
- sól
DODATKOWO
- ugotowany makaron o dowolnym kształcie, może być bezglutenowy – u mnie penne
- liście bazylii – do posypania dania
Sos pomidorowy z przecieru (passaty) – WYKONANIE
- Nerkowce mielimy na mąkę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu i blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.
Sos możemy od razu podać na gorącym makaronie lub podgrzać mieszając, ale najlepiej go nie gotować, bo jest bardzo gęsty i łatwo się przypala. W razie potrzeby sos można lekko rozcieńczyć wodą.
Bon appétit !
