wegański sos paprykowo-pomidorowy

Wegański sos paprykowo-pomidorowy z orzechami (5-minutowy, bez gotowania)

Kolejny pyszny wegański sos do makaronu i nie tylko, którego ukręcenie jest szybsze, niż ugotowanie spaghetti czy orecchiette. Tym razem w smakowitym pomarańczowym kolorze i o zabójczym paprykowym aromacie. Turbo zdrowy i dietetyczny, bo ultrawarzywny i bez dodatku tłuszczu. Idealny zarówno na skwary, jak i siwe mrozy – możemy bezpośrednio po zblendowaniu polać nim gorący lub zimny makaron razowy, albo podgrzać i wtedy rzucić na pastę. Przepis można, a nawet trzeba, dowolnie modyfikować.

Polecam również inne błyskawiczne sosy bez gotowania – wegański sos serowy do makaronu oraz sos potrójnie pomidorowy do makaronu i pizzy.

 

Wegański sos paprykowo-pomidorowy – 4 porcje – SKŁADNIKI

  • 2 średnie pomidory (w sumie ok. 260 g)
  • 1 papryka żółta lub czerwona – użyłam żółtej
  • ½ kubka pomidorów suszonych (można je namoczyć na kilka minut, żeby pozbyć się części soli)
  • 1/3 kubka kukurydzy z puszki
  • ¼ – ½ kubka nerkowców lub innych orzechów albo nasion
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 2–3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1–2 łyżki cebuli suszonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • ½ – 1 łyżeczka suszonej chili w proszku
  • ¼ łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)
  • pieprz (niekoniecznie)
  • sól (niekoniecznie, ja nie dodaję, ponieważ suszone pomidory są słone)

DODATKOWO

  • posiekana suszona lub świeża papryczka chili do posypania na wierzchu

 

Wegański sos paprykowo-pomidorowy – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na mniej lub bardziej gładką masę.

Bon appétit !

 

4 myśli na temat “Wegański sos paprykowo-pomidorowy z orzechami (5-minutowy, bez gotowania)

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *