Ryż po meksykańsku z fasolą, szpinakiem i papryką

Ryż po meksykańsku z fasolą, szpinakiem i papryką

Łatwy przepis na pożywny i pełnowartościowy obiad: brązowy ryż z fasolą i warzywami po meksykańsku i wegańsku, na bogato i tęczowo. Przepysznie, szybko i zdrowo. 

Ryż po meksykańsku – SKŁADNIKI

2 porcje

  • co najmniej 2 kubki ugotowanego (najlepiej dzień wcześniej) ryżu brązowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka żółta, pomarańczowa lub czerwona
  • 2 duże pieczarki
  • 1 duży pomidor żółty lub czerwony
  • ok. 120 g świeżego szpinaku
  • 1/2 kubka ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej (może być z puszki)
  • 1/3 kubka kukurydzy z puszki

PRZYPRAWY

  • 1 płaska łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • dużo pieprzu lub chili / gochugaru
  • do podania: posiekany szczypior, natka pietruszki lub kolendry, kawałek cytryny

Ryż po meksykańsku – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę, paprykę i pieczarki. Dodajemy imbir, curry i paprykę wędzoną. Smażymy bez tłuszczu przez niecałe 10 minut, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy nieco wodą.
  2. Wrzucamy pokrojonego pomidora, szpinak (małe liście w całości, a duże porwane) oraz posiekany lub zmiażdżony w prasce czosnek. Smażymy mieszając, aż pomidor się rozpadnie i większość płynu z patelni wyparuje.
  3. Dorzucamy fasolę oraz kukurydzę i mieszamy.
  4. Dodajemy ryż, sos sojowy oraz płatki drożdżowe, mieszamy i smażymy, aż prawie cały płyn z patelni odparuje.

Smacznego !

Dodaj komentarz