Smażony ryż z warzywami po chińsku, fit, wegański

Smażony ryż z warzywami po chińsku, fit, wegański

Pikantny, smażony ryż brązowy z brokułami i innymi warzywami po chińsku. Przepis jest bardzo prosty, fit i wegański: bez jajek (zamiast nich rozgnieciona cieciorka), bez mięsa, bez oleju oraz innych tłustych i zbędnych kalorii.

Danie może być za każdym razem trochę inne w zależności od warzyw, które akurat mamy pod ręką. To świetny przepis na okresowe czyszczenie lodówki.

Smażony ryż z warzywami, fit – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1½ kubka ugotowanego (najlepiej dzień wcześniej) ryżu brązowego, kasza bulgur też powinna się sprawdzić
  • ½ marchewki
  • ½ cebuli czerwonej
  • 2 spore pieczarki
  • 1 kubek brokuła pokrojonego na małe kawałki
  • 1/3 kubka kukurydzy
  • 1/3 kubka ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek posiekanego szczypioru / cebulki dymki (zielona część)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru (ze skórką)
  • dużo pieprzu lub kawałek chili

Sos 

  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego / z agawy (niekoniecznie)

Smażony ryż z warzywami, fit – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, rozgrzewamy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę oraz pieczarki. Smażymy bez tłuszczu przez kilka minut. W razie potrzeby podlewamy małą ilością wody.
  2. Dorzucamy brokuła, kukurydzę, rozgniecioną widelcem ciecierzycę, zmiażdżony w prasce czosnek oraz imbir. Od czasu do czasu wlewamy 1–2 łyżki wody. Po kilku minutach wrzucamy szczypior.
  3. Kiedy marchewka i brokuł będą jeszcze półtwarde, dodajemy ryż oraz pozostałe składniki i krótko smażymy, aż cały płyn z patelni wyparuje.

Smacznego !

Dodaj komentarz