Pyszna, soczysta surówka z cukinii, papryki i marchewki z dietetycznym, wegańskim dressingiem. Cukinie najlepiej smakują latem, kiedy mają najdelikatniejszą skórkę i bardzo małe pestki. W przypadku starszych, nieco przerośniętych okazów ich duże i twarde pestki najlepiej wykroić.
Surówka z cukinii do obiadu – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 2 średnie cukinie zielone lub żółte
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia papryka, u mnie żółta
- ¼–½ małej czerwonej cebuli
- ok. 2 łyżki posiekanego koperku
Wegański fit dressing
- 3 hojne łyżki gęstego jogurtu sojowego
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- 1 kopiasta łyżeczka delikatnej musztardy
- sól, pieprz
Surówka z cukinii do obiadu – WYKONANIE
- Cukinie ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie wypłynie z nich sporo soku.
- Do drugiej, większej miski wrzucamy: startą na dużych oczkach marchew, pokrojoną w małą kostkę paprykę, drobno posiekaną cebulę oraz koperek.
- Cukinię odsączamy z soku (można nawet lekko odcisnąć, inaczej surówka będzie rzadka, ale co kto lubi) i przekładamy do reszty warzyw.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, a następnie łączymy z surówką.
Smacznego !