Surówka z kalafiora surowego i ogórków, fit, wegańska

Surówka z kalafiora surowego i ogórków, fit, wegańska

Pyszna, chrupiąca surówka z tartego, surowego kalafiora, ogórków konserwowych, kukurydzy i ziół. W fit wersji z jogurtem – bez majonezu i śmietany. Polecam ją do obiadu (np. do szybkich kotletów z tofu) lub na lekką, dietetyczną kolację. 

Surówka z kalafiora na jogurcie – SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • ok. 7 większych ogórków konserwowych
  • 5–7 łyżek kukurydzy z puszki (można zamienić na rodzynki)
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku

Do surówki można też dodać posiekany szczypior, ale wtedy najlepiej pominąć w sosie czosnek.

SOS JOGURTOWY CZOSNKOWO-MUSZTARDOWY

  • ok. 220 g jogurtu sojowego (można użyć też domowego, wegańskiego majonezu light bez oleju)
  • 1–2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
  • 1–2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – niekoniecznie, ale warto
  • sól

Surówka z kalafiora na jogurcie – WYKONANIE

  1. Składniki sosu łączymy i odstawiamy.
  2. Kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dolną część warzywa (głąb) obieramy i również ścieramy.
  3. Ogórki kroimy w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki surówki dokładnie mieszamy.

Smacznego !

2 myśli na temat “Surówka z kalafiora surowego i ogórków, fit, wegańska

  1. Uwielbiam surowego kalafiora, nawet bardziej niż tego w wersji gotowanej 🙂 Poza tym, jeśli nie ma przeciwwskazań najlepiej jeść warzywa właśnie na surowo. W takiej formie zachowują więcej cennych składników.

Dodaj komentarz