Wiejska fit sałatka z ziemniakami i wędzonym tofu

Wiejska fit sałatka z ziemniakami i wędzonym tofu

Wegańska fit sałatka z ziemniakami, wędzonym tofu i czarną solą a la wiejska, ziemniaczana sałatka bekonowo-jajeczna. Podsmażone, wędzone tofu udaje w niej boczek, a sól kala namak dostarcza wrażeń jajecznych.

Sałatka z ziemniakami i tofu – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 650 g ziemniaków sałatkowych
  • kostka (180 g) tofu wędzonego
  • 1 duża papryka żółta lub 1,5 małej
  • ½ dużego kwaskowatego jabłka
  • ½ dużej czerwonej cebuli
  • ok. 5 łyżek posiekanego koperku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie, ale warto)
  • sól kala namak, sporo pieprzu

Dietetyczny dressing

  • 5 łyżek jogurtu sojowego
  • 2–3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól kala namak, sporo pieprzu

Sałatka z ziemniakami i tofu – WYKONANIE

  1. Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w mundurkach na parze. Studzimy.
  2. Tofu kroimy w małą lub średnią kostkę i wrzucamy na patelnię z nieprzywierającą powłoką, rozgrzaną na średnim lub małym ogniu. Kostki smażymy (bez tłuszczu) z każdej strony, przewracamy je dopiero, kiedy już przyrumienią się z jednej strony. Studzimy.
  3. Paprykę i jabłko kroimy w kostkę, a cebulę siekamy.
  4. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
  5. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki łączymy z pozostałymi ingrediencjami.

Sałatkę przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Rada: ponieważ jajeczny aromat czarnej soli szybko się ulatnia, najlepiej dodać ją do sosu tuż przed podaniem sałatki.

Smacznego !

Dodaj komentarz