Bananowa, pieczona owsianka a la ciasto z cynamonem i dowolnymi owocami – u mnie najczęściej mrożone maliny i mrożonka „owoce leśne”. Idealna na śniadanie, kolację, do pracy i szkoły czy jako deser. Wegańska i fit: bez jajek i bez cukru. Przepis jest bardzo prosty! Jego sekretnym składnikiem są rozgniecione widelcem banany, które każdej owsiance nadają słodyczy, kremowości i delikatności.
Jak podawać? Owsianka świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można pokroić ją na kawałki i serwować jak ciasto albo nałożyć łyżką do misek i polać roślinnym mlekiem, np. owsianym.
Pieczonej owsianki wychodzi całkiem sporo, to ilość dla 4–6 osób, jeśli jednak wolicie mniej porcji, podzielcie składniki przez 2 czy 4 i upieczcie owsiankę w kokilkach.
Pieczona fit owsianka – SKŁADNIKI
4–6 porcji
- 250 g płatków owsianych górskich, np. bezglutenowych
- ok. 400 g (ml) mleka roślinnego, u mnie ulubione owsiane – ilość zależy od preferowanej konsystencji owsianki
- 2 średnie (180 g), dojrzałe banany
- 250 g owoców, mogą być zamrożone: maliny, małe truskawki, jeżyny, wiśnie, mieszanka „owoce leśne” lub inne
- 0–4 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- na wierzch: płatki migdałów
Pieczona fit owsianka – WYKONANIE
Owsiankę pieczemy w formie żaroodpornej o wymiarach ok. 26 x 16 cm lub w 4–6 kokilkach.
- W dużej misce łączymy suche składniki: płatki owsiane, ksylitol, siemię lniane i cynamon.
- Dodajemy mleko oraz 2 banany dokładnie rozgniecione widelcem na papkę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Wrzucamy 150 g owoców, mieszamy.
- Masę przekładamy do formy żaroodpornej lub kokilek. Na wierzchu rozkładamy 100 g owoców i dociskamy lekko dłonią.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (duża forma) lub przez ok. 20–25 minut (kokilki).
Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałowymi przed zapieczeniem lub uprażyć płatki na suchej patelni i posypać nimi owsiankę już upieczoną. Polecam ten drugi sposób.
Smacznego !
Ja w ogóle cukru nie dodałam, mleko też było bez cukru, ale owsianka wyszła przepyszna i słodka, pewnie kwestia bardzo dojrzałego banana. Zrobiłam z mrożonymi borówkami i ma wierzchu śliwki posypane cynamonem. Poezja, je się jak najlepszy deser! Polecam ❤️
Uwielbiam pieczone śliwki, smakują i pachną nieziemsko, do tego upiększają każdy deser!