Szybki placek z jabłkami po amerykańsku, fit apple pie

Szybki placek z jabłkami po amerykańsku, fit apple pie

Bardzo łatwy (bez ucierania i zagniatania), przepyszny placek z jabłkami inspirowany przepisem na amerykańską szarlotkę, czyli apple pie. W moim wydaniu jest on bezglutenowy, wegański oraz dietetyczny: bez masła i oleju, bez jajek i mleka, może być bez cukru. Pachnie obłędnie i smakuje nie gorzej od tradycyjnej szarlotki na białej mące i kostce margaryny…

Placek można zrobić w dowolnym naczyniu żaroodpornym (nawet nie trzeba go natłuszczać) – mniejszym, większym, okrągłym, kwadratowym, a nawet w kokilkach. Jednak z wyborem mąki najlepiej nie szaleć – najsmaczniejsze ciasto wychodzi z mąki owsianej, nawet pszenne nie będzie tak dobre. 

Na ten genialny w swojej prostocie przepis wpadłam na youtubowym kanale Nini Girl.

Prosty fit placek z jabłkami – SKŁADNIKI

4 porcje

WARSTWA JABŁEK

  • 4–5 kubków obranych i pokrojonych (u mnie w sporą kostkę) jabłek słodko-kwaśnych typu Szara Reneta czy Boskoop
  • sok z połowy cytryny
  • 3 płaskie łyżki cukru brązowego, ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki

CIASTO NA WIERZCH

W razie potrzeby ciasta można zrobić trochę więcej.

  • ¾ kubka mąki owsianej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich (np. bezglutenowych)
  • 3 płaskie łyżki cukru brązowego, ksylitolu lub erytrolu
  • ½ łyżeczki sody + ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kubka zblendowanych na puree jabłek ze skórką
  • 1 łyżka tahini lub masła migdałowego

Na wierzchu fajnie wyglądają i smakują płatki migdałów.

Prosty fit placek z jabłkami – WYKONANIE

  1. Jabłka mieszamy z cytryną, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  2. Ciasto: mąkę owsianą mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy puree jabłkowe i tahini. Masa powinna mieć konsystencję dość gęstego ciasta na pancakes (placki), jeśli jest zbyt gęsta dodajemy nieco wody.
  3. Masę wykładamy na jabłka i rozsmarowujemy na wierzchu. Posypujemy odrobiną cukru i płatkami migdałów.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.

Wegańska szarlotka fajnie smakuje w towarzystwie jogurtu roślinnego lub lodów bananowych.

Smacznego !

4 myśli na temat “Szybki placek z jabłkami po amerykańsku, fit apple pie

  1. Podaj prosze wielkość swojego naczynia. Ja mam tylko 26,5x20cm, a to bedzie chyba za duże. Później różne formy do ciasta, ale nie tego typu, a zwykłe jak na pasztet. Nie mam składników na podwójną ilość

  2. Wyszło Prze-Pysz-Ne! Doskonały pomysł aby do jabłek dać łyżkę skrobi. Wyszły w takim lekkim cynamonowym syropie. Przepis super prosty i mało naczyń do mycia zostaje. Polecam!

    1. No właśnie, na zdjęciu nie widać tego, że jabłka otoczone są takim właśnie pysznym syropem… Można przekonać się o tym tylko na żywo. 😉

Dodaj komentarz