Pieczona owsianka z jabłkami i gruszką a la szarlotka

Pieczona owsianka z jabłkami i gruszką a la szarlotka

Wegańska, pieczona owsianka z jabłkami a la szarlotka lub bezglutenowa szarlotka a la owsianka jabłkowa – co, kto lubi. Można kroić ją na kawałki jak ciasto, ale przygotowuje się według przepisu na moją ulubioną, codzienną owsiankę bez gotowania z tą różnicą, że całość trzeba zapiec.

Polecam ją na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły czy na piknik. Pyszna na ciepło i na zimno. Pożywna, dietetyczna, zdrowa i tania. Można upiec ją w dużej formie lub kokilkach. Podsumowując: deser idealny.

Pieczona owsianka z jabłkami – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • 250 g płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 450 g obranych i pokrojonych w kostkę słodko-kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Boskoop czy Antonówka) lub twardych gruszek – u mnie 2/3 jabłek i 1/3 gruszek
  • 400 g (ml) mleka (napoju) owsianego
  • 2 średnie banany (180 g)
  • 0–3 łyżki ksylitolu, erytrolu lub cukru
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • na wierzch: 1 łyżka cukru + garść (30 g) orzechów włoskich

Można dodać też ze 2–3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny (ja akurat nie przepadam) i 1/3 łyżeczki zmielonych goździków (zawsze dodaję do jabłek).

Pieczona owsianka z jabłkami – WYKONANIE

Owsiankę pieczemy w formie żaroodpornej o wymiarach ok. 26 x 16 cm lub w ok. 6 kokilkach.

  1. W dużej misce łączymy suche składniki: płatki owsiane, ksylitol, siemię lniane, cynamon i goździki.
  2. Dodajemy zimne mleko oraz 2 banany dokładnie rozgniecione widelcem na papkę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. Wrzucamy 300 g jabłek / gruszek i rodzynki, mieszamy.
  4. Masę przekładamy do formy żaroodpornej lub kokilek. Na wierzchu rozkładamy 150 g owoców i dociskamy lekko dłonią.
  5. Posypujemy cukrem i posiekanymi orzechami.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (duża forma) lub przez ok. 20–25 minut (kokilki).

Smacznego !

Dodaj komentarz