Pieczona owsianka fit z bananami i malinami, wegańska

Pieczona owsianka fit z bananami i malinami, wegańska

Bananowa, pieczona owsianka a la ciasto z cynamonem i dowolnymi owocami – u mnie najczęściej mrożone maliny i mrożonka „owoce leśne”. Idealna na śniadanie, kolację, do pracy i szkoły czy jako deser. Wegańska i fit: bez jajek i bez cukru. Przepis jest bardzo prosty! Jego sekretnym składnikiem są rozgniecione widelcem banany, które każdej owsiance nadają słodyczy, kremowości i delikatności.

Jak podawać? Owsianka świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można pokroić ją na kawałki i serwować jak ciasto albo nałożyć łyżką do misek i polać roślinnym mlekiem, np. owsianym.

Pieczonej owsianki wychodzi całkiem sporo, to ilość dla 4–6 osób, jeśli jednak wolicie mniej porcji, podzielcie składniki przez 2 czy 4 i upieczcie owsiankę w kokilkach.

Pieczona owsianka fit – SKŁADNIKI

4–6 porcji

  • 250 g płatków owsianych górskich, np. bezglutenowych
  • ok. 400 g (ml) mleka roślinnego, u mnie ulubione owsiane – ilość zależy od preferowanej konsystencji owsianki
  • 2 średnie (180 g), dojrzałe banany
  • 250 g owoców, mogą być zamrożone: maliny, małe truskawki, jeżyny, wiśnie, mieszanka „owoce leśne” lub inne
  • 0–4 łyżki ksylitolu, erytrolu lub cukru
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • na wierzch: płatki migdałów

Pieczona owsianka – WYKONANIE

Owsiankę pieczemy w formie żaroodpornej o wymiarach ok. 26 x 16 cm lub w 4–6 kokilkach.

  1. W dużej misce łączymy suche składniki: płatki owsiane, ksylitol, siemię lniane i cynamon.
  2. Dodajemy mleko oraz 2 banany dokładnie rozgniecione widelcem na papkę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. Wrzucamy 150 g owoców, mieszamy. 
  4. Masę przekładamy do formy żaroodpornej lub kokilek. Na wierzchu rozkładamy 100 g owoców i dociskamy lekko dłonią.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (duża forma) lub przez ok. 20–25 minut (kokilki).

Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałowymi przed zapieczeniem lub uprażyć płatki na suchej patelni i posypać nimi owsiankę upieczoną. Polecam ten drugi sposób.

Smacznego !

Dodaj komentarz