Szybka i najłatwiejsza owsianka jabłkowa / szarlotkowa na mleku roślinnym, słodzona bananem, z dodatkiem suszonych śliwek, goździków i cynamonu. Oto pyszne, korzenne śniadanie (lub deser), które rozgrzewa i syci na długo.
Korzenna owsianka z jabłkiem – SKŁADNIKI
1 duża porcja lub 2 małe
- 1 jabłko odmiany szara reneta lub boskoop
- ½ dojrzałego banana
- 7–8 łyżek płatków owsianych górskich
- co najmniej ¼ łyżeczki cynamonu
- spora szczypta mielonych goździków
- 1–3 łyżeczki ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
- ok. 300 ml (g) mleka owsianego / wody lub pół na pół
- 3 suszone śliwki (daktyle też pasują)
- do podania: syrop klonowy / daktylowy / melasa, orzechy włoskie
Korzenna owsianka z jabłkiem – WYKONANIE
- Do rondelka wrzucamy: obrane jabłko starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone), banana rozgniecionego widelcem na papkę, płatki owsiane, cynamon, goździki i ewentualnie ksylitol. Wlewamy mleko.
- Rondel stawiamy na średnim ogniu i często mieszając gotujemy przez co najmniej 7 minut, aż owsianka stanie się kremowa.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki.
Owsianka jabłkowa gotowa!
Smacznego !