Owsianka z jabłkiem, śliwkami i goździkami, wegańska

Owsianka z jabłkiem, śliwkami i goździkami, wegańska

Szybka i najłatwiejsza owsianka jabłkowa / szarlotkowa na mleku roślinnym, słodzona bananem, z dodatkiem suszonych śliwek, goździków i cynamonu. Oto pyszne, korzenne śniadanie (lub deser), które rozgrzewa i syci na długo.

Korzenna owsianka z jabłkiem – SKŁADNIKI

1 duża porcja lub 2 małe

  • 1 jabłko odmiany szara reneta lub boskoop
  • ½ dojrzałego banana
  • 7–8 łyżek płatków owsianych górskich
  • co najmniej ¼ łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta mielonych goździków
  • 1–3 łyżeczki ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
  • ok. 300 ml (g) mleka owsianego / wody lub pół na pół
  • 3 suszone śliwki (daktyle też pasują)
  • do podania: syrop klonowy / daktylowy / melasa, orzechy włoskie

Korzenna owsianka z jabłkiem – WYKONANIE

  1. Do rondelka wrzucamy: obrane jabłko starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone), banana rozgniecionego widelcem na papkę, płatki owsiane, cynamon, goździki i ewentualnie ksylitol. Wlewamy mleko.
  2. Rondel stawiamy na średnim ogniu i często mieszając gotujemy przez co najmniej 7 minut, aż owsianka stanie się kremowa.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki.

Owsianka jabłkowa gotowa!

Smacznego !

Dodaj komentarz