Paprykarz szczeciński wegański / wegetariański, przepis

Paprykarz szczeciński wegański / wegetariański, przepis

Oto najlepsza wegańska imitacja paprykarza szczecińskiego. Jak dla mnie kupne wegańskie paprykarze słabo przypominają w smaku rybny oryginał głównie dlatego, że nie mają w składzie glonów, które są konieczne dla uzyskania rybnego smaku. Do tego często zawierają kaszę jaglaną, a mnie – niegdysiejszej wielkiej fance rybnego paprykarza – zdecydowanie bardziej pasuje tu ryż. Nie mówiąc już o tym (ale za to pisząc), że domowy paprykarz warzywny jest też znacznie tańszy od sklepowych. I może być dietetyczny – bez oleju! Przepis jest naprawdę łatwy.

Bezrybny paprykarz można przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni.

Wegański paprykarz szczeciński – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duża marchewka
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • ok. 80 g (ok. ½ słoiczka) koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 hojna łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól, sporo pieprzu
  • 1 płat glonów nori (takich do sushi)
  • ½ kubka ugotowanego i ostudzonego ryżu brązowego

Opcje:

Zamiast tofu naturalnego i papryki wędzonej można użyć kupnego tofu wędzonego.

Ryż można zamienić na kaszę jaglaną.

Wegetariański paprykarz szczeciński – WYKONANIE

  1. Cebulę siekamy a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy warzywa i smażymy bez tłuszczu, aż zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Pod koniec smażenia płyn z patelni musi prawie całkiem odparować. Warzywa studzimy.
  2. Cebulę, marchewkę oraz tofu blendujemy i przekładamy do miski.
  3. Dodajemy koncentrat, przyprawy, ryż oraz drobno porwane płaty nori i mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz