Pieczone banany z masłem orzechowym, przepis wegański

Pieczone banany z masłem orzechowym, ekspresowe

Genialny w swojej prostocie przepis na ekspresowy, wegański deser: banany pieczone w sosie orzechowo-pomarańczowym. Przepyszne na ciepło i na zimno.

Pieczone banany z masłem orzechowym – SKŁADNIKI

2–3 porcje, forma o wymiarach 28 x 16 cm

  • 3 duże banany średnio dojrzałe
  • 50 g masła orzechowego
  • ok. 100 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 6 mięsistych suszonych daktyli (ok. 50 g)
  • 1 łyżka cukru

Pieczone banany z masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. Masło orzechowe, sok pomarańczowy oraz 3 daktyle blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Banany kroimy na pół, a następnie wzdłuż na łódeczki. Układamy je w żaroodpornej formie płaską częścią do góry.
  3. Polewamy sosem, posypujemy równomiernie cukrem, a na koniec 3 posiekanymi daktylami.
  4. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego !

Dodaj komentarz