Genialny w swojej prostocie przepis na ekspresowy, wegański deser: banany pieczone w sosie orzechowo-pomarańczowym. Przepyszne na ciepło i na zimno.
Pieczone banany z masłem orzechowym – SKŁADNIKI
2–3 porcje, forma o wymiarach 28 x 16 cm
- 3 duże banany średnio dojrzałe
- 50 g masła orzechowego
- ok. 100 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 6 mięsistych suszonych daktyli (ok. 50 g)
- 1 łyżka cukru
Pieczone banany z masłem orzechowym – WYKONANIE
- Masło orzechowe, sok pomarańczowy oraz 3 daktyle blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Banany kroimy na pół, a następnie wzdłuż na łódeczki. Układamy je w żaroodpornej formie płaską częścią do góry.
- Polewamy sosem, posypujemy równomiernie cukrem, a na koniec 3 posiekanymi daktylami.
- Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego !