Ekspresowy przepis na dietetyczny kuskus na słodko w 2 bardzo prostych wersjach bez gotowania: kuskus na mleku roślinnym na ciepło i nocny kuskus z bananem na zimno, który robi się podobnie jak nocną owsiankę.
Kuskus na ciepło z owocami sprawdzi się jako szybkie śniadanie w domu lub lekka kolacja, z kolei nocny kuskus (w słoiku) poleca się jako śniadanie do pracy lub szkoły.
Czekoladową / kakaową kaszę kuskus (a właściwie makaron!) można też traktować jako zdrowy deser nie tylko dla dzieci oraz szybkie danie na imprezę.
Fit kuskus na słodko – SKŁADNIKI
1 porcja
- 50 g (1/4 kubka) kuskusu – u mnie razowy / pełnoziarnisty
- ok. 150 g (3/5 kubka) mleka owsianego
- 1/3 bardzo dojrzałego banana
- 2–3 łyżeczki kakao lub karobu
- ok. 2 łyżeczki syropu daktylowego, erytrolu, ksylitolu…
- 1/3 łyżeczki cynamonu lub innej przyprawy korzennej (niekoniecznie)
Fit kuskus na słodko – WYKONANIE
- Wersja na ciepło: do miseczki wsypujemy kuskus, dodajemy rozgniecionego widelcem banana, kakao, syrop daktylowy oraz cynamon. Wlewamy gorące mleko, mieszamy, miskę przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 10 minut.
- Nocny kuskus na zimno: w słoiku umieszczamy kuskus, rozgniecionego widelcem banana, karob, syrop oraz cynamon. Wlewamy zimne mleko, mieszamy, słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc.
Gotowy kuskus najlepiej mieszać widelcem, dzięki temu będzie miał bardziej sypką konsystencję.
Deser podajemy ze świeżymi lub rozmrożonymi owocami i jogurtem roślinnym.
Smacznego !
Jedno z moich ulubionych śniadań ostatnio ja dla przełamania słodkości lubię dodać suszone wiśnie/ porzeczki co dodaje trochę kwasowości, dzięki za ten przepis
Bardzo mi miło! :))