Ciasto kawowe, szybkie, fit, wegańskie

Ciasto kawowe z daktylami, szybkie, fit, wegańskie

Przepis na pyszne i szybkie ciasto kawowe z daktylami, orzechami włoskimi i pomarańczą w wersji wegańskiej i fit: bez jajek, bez nabiału, bez oleju i bez cukru. Proste ciasto bez kremu. Jeśli ktoś bardzo chce, napar kawowy może zamienić na herbaciany.

Szybkie ciasto kawowe fit – SKŁADNIKI

keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa razowa
  • 150 g suszonych, mięsistych daktyli dobrej jakości (bez pestek)
  • 200 g (ml) bardzo mocnej kawy (co najmniej z 4 łyżeczek kawy naturalnej), ostudzonej
  • ok. 30 g ksylitolu
  • 50–60 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (dodaję sporo)
  • ¾ łyżeczki sody + ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch: dowolne orzechy.

Ilość dodanego płynu zależy od jakości daktyli, jednak masa powinna być bardzo gęsta, inaczej może wyjść zakalec.

Szybkie ciasto kawowe fit – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia.
  2. Daktyle, kawę i skórkę pomarańczową blendujemy, ale niezbyt długo. Nadgorliwe blendowanie może skutkować zakalcem.
  3. Kawowo-daktylową miksturę wlewamy do suchych składników, dodajemy sok pomarańczowy i mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  4. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub keksówki silikonowej, na wierzchu wciskamy posiekane orzechy.
  5. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego !

2 myśli na temat “Ciasto kawowe z daktylami, szybkie, fit, wegańskie

Dodaj komentarz