Ciasto kawowe, szybkie, fit, wegańskie

Fit ciasto kawowe z daktylami i pomarańczą, wegańskie

Przepis na pyszne i szybkie ciasto kawowe z orzechami włoskimi i pomarańczą, w wersji wegańskiej i dietetycznej: bez jajek, bez nabiału, bez oleju i bez cukru – słodzone daktylami. Jeśli ktoś bardzo chce, napar kawowy może zamienić na herbaciany. (Z mlekiem roślinnym zamiast kawy i herbaty ciasto też powinno wyjść.)

Szybkie fit ciasto kawowe – SKŁADNIKI

8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 150 g suszonych, mięsistych daktyli dobrej jakości, bez pestek
  • 200 g (ml) bardzo mocnej kawy (co najmniej z 4 hojnych łyżeczek kawy naturalnej), ostudzonej
  • ok. 30 g ksylitolu
  • 50–60 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (dodaję sporo)
  • ¾ łyżeczki sody + ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch: dowolne orzechy, mnie najbardziej pasują tu włoskie.

Ilość dodanego płynu zależy od jakości daktyli, jednak masa powinna być bardzo gęsta, inaczej może wyjść zakalec.

Szybkie fit ciasto kawowe – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia.
  2. Daktyle, kawę i skórkę pomarańczową blendujemy, ale niezbyt długo. Nadgorliwe blendowanie może skutkować zakalcem.
  3. Kawowo-daktylową miksturę wlewamy do suchych składników, dodajemy sok pomarańczowy i mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  4. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub keksówki silikonowej, na wierzchu wciskamy posiekane orzechy.
  5. Pieczemy przez ok. 40 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Ciasto wyjmujemy z papieru i studzimy na kratce.

Smacznego !

2 myśli na temat “Fit ciasto kawowe z daktylami i pomarańczą, wegańskie

Dodaj komentarz