Przepis na pyszne i szybkie ciasto kawowe z orzechami włoskimi i pomarańczą, w wersji wegańskiej i dietetycznej: bez jajek, bez nabiału, bez oleju i bez cukru – słodzone daktylami. Jeśli ktoś bardzo chce, napar kawowy może zamienić na herbaciany. (Z mlekiem roślinnym zamiast kawy i herbaty ciasto też powinno wyjść.)
Szybkie fit ciasto kawowe – SKŁADNIKI
8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 150 g suszonych, mięsistych daktyli dobrej jakości, bez pestek
- 200 g (ml) bardzo mocnej kawy (co najmniej z 4 hojnych łyżeczek kawy naturalnej), ostudzonej
- ok. 30 g ksylitolu
- 50–60 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy (dodaję sporo)
- ¾ łyżeczki sody + ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch: dowolne orzechy, mnie najbardziej pasują tu włoskie.
Ilość dodanego płynu zależy od jakości daktyli, jednak masa powinna być bardzo gęsta, inaczej może wyjść zakalec.
Szybkie fit ciasto kawowe – WYKONANIE
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia.
- Daktyle, kawę i skórkę pomarańczową blendujemy, ale niezbyt długo. Nadgorliwe blendowanie może skutkować zakalcem.
- Kawowo-daktylową miksturę wlewamy do suchych składników, dodajemy sok pomarańczowy i mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub keksówki silikonowej, na wierzchu wciskamy posiekane orzechy.
- Pieczemy przez ok. 40 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Ciasto wyjmujemy z papieru i studzimy na kratce.
Smacznego !
Rozumiem że chodzi o 200 ml kawy? 🙂
Tak, ja po prostu wszystko ważę… 🙂