Kakaowy deser jaglany lub ryżowy z bananem i daktylami

Kakaowy deser jaglany lub ryżowy z bananem i daktylami

Łatwy i smakowity, wegański pudding jaglany lub ryżowy bez pieczenia. Zdrowy, bezglutenowy i dietetyczny. Bez mleka krowiego i bez cukru, słodzony tylko daktylami i bananem. 

Kakaowy fit deser jaglany z bananem – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 300 g ugotowanej (np. wg tego przepisu) i całkowicie ostudzonej kaszy jaglanej lub ugotowanego i ostudzonego ryżu brązowego (najlepiej lekko rozgotowanego)
  • 1 duży, bardzo dojrzały banan
  • ok. 200 g (ml) mleka owsianego lub innego roślinnego, w przypadku deseru ryżowego trzeba dodać trochę więcej mleka
  • 2 hojne łyżki kakao
  • 6–8 daktyli suszonych lub świeżych, mięsistych
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)

Do podania: maliny, truskawki, jeżyny, jagody, borówki… Mogą być rozmrożone.

Kakaowy fit deser jaglany z bananem – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przekładamy do pucharków.
  2. Deser najlepiej smakuje schłodzony, z dodatkiem kwaskowatych owoców.

Smacznego !

Dodaj komentarz