Nie ma nic łatwiejszego niż domowa produkcja puree z pieczonej dyni, inaczej musu z dyni czy przecieru z dyni. W telegraficznym skrócie: dyni nie obieramy, kroimy na duże kawałki, usuwamy pestki, pieczemy i blendujemy lub (mój ulubiony sposób) miażdżymy w prasce do ziemniaków. Najlepiej upiec od razu tyle dyni, ile zmieści się w piekarniku, a później dodawać puree do miliona przeróżnych przepysznych dań słonych i słodkich.
Nie będę oryginalna i napiszę, że moje zdecydowanie ulubione dynie to piżmowa i hokkaido. Piżmowa bardziej pasuje mi do dań słodkich, a hokkaido do wytrawnych, ale można stosować je zamiennie.
Puree z dyni możemy wykorzystać od razu, przechowywać w lodówce przez kilka dni lub poporcjować (np. po 200–250g) i zamrozić. Odmrażanie też jest banalne – wystarczy zostawić puree w temperaturze pokojowej na kilka godzin lub na noc w lodówce.
Do czego wykorzystać puree (mus) z dyni?
Przepisy wkrótce!
- zupa dyniowa
- ciastka dyniowe
- ciasto dyniowe
- chlebek dyniowy
- muffiny dyniowe
- ekspresowa pasta z dyni na słodko
- kopytka dyniowe
- desery, np. pudding z dyni czy pumpkin pie
Jak zrobić puree z dyni hokkaido
Dyni hokkaido wyjątkowo nie obieramy po upieczeniu i blendujemy ją ze skórką. Pieczona skórka jest miękka i delikatna, a dodatkowo ma piękny, intensywny kolor.
- Dynię myjemy szorując szczoteczką, a następnie kroimy na ok. 4–8 kawałków.
- Łyżką usuwamy pestki.
- Dynię układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50–60 min.
- Studzimy.
- Wykrawamy brzydkie i twarde elementy skórki i blendujemy dynię z resztą skórki na mus lub przeciskamy ją przez praskę do ziemniaków.
Jak zrobić puree z dyni piżmowej i innych odmian
- Dynię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Łyżką usuwamy pestki.
- Dynię układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 min.
- Studzimy.
- Miąższ oddzielamy od skóry i blendujemy na mus lub rozdrabniamy go w prasce do ziemniaków.
Smacznego !