Miękkie i aromatyczne owsiane ciastka dyniowe z pieczonej dyni piżmowej, z masłem orzechowym i rodzynkami. Proste i pyszne, a do tego dietetyczne, bo bez oleju i bez cukru oraz z małą ilością masła orzechowego. Wegańskie, mogą być bezglutenowe.
Wegańskie fit ciastka dyniowe – SKŁADNIKI
ok. 14 ciasteczek
- 150 g puree z dyni piżmowej (przepis)
- 30 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru ze skórką lub ok. ½ łyżeczki suszonego
- ok. 80 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 200 g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 50 g soku z pomarańczy, u mnie świeżo wyciśnięty
- garść drobnych rodzynek (niekoniecznie)
Można jeszcze dodać skórkę otartą z małej pomarańczy, najlepiej ekologicznej.
Zamiast cynamonu i imbiru można dodać przyprawę do pierników, przyprawę dyniową (pumpkin spice) lub inną przyprawę korzenną.
Wegańskie fit ciastka dyniowe – WYKONANIE
- W pierwszej, dużej misce łączymy: puree z dyni, masło orzechowe, imbir oraz ksylitol.
- W drugiej misce mieszamy: mąkę owsianą, cynamon oraz sodę.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką.
- Wlewamy partiami sok z pomarańczy i mieszamy dokładnie. Masa powinna być możliwie jak najbardziej gęsta. Konsystencję regulujemy sokiem.
- Dodajemy rodzynki.
- Zwilżonymi wodą dłońmi* formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
- Wierzch ciasteczek można posypać szczyptą cukru.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–17 minut.
Ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* Masę można też nakładać gałkownicą do lodów, a następnie spłaszczyć zwilżoną dłonią lub łyżką.
Smacznego !