Fit ciastka dyniowe z puree z dyni i masła orzechowego, wegańskie

Fit ciastka dyniowe owsiane z masłem orzechowym

Miękkie i aromatyczne owsiane ciastka dyniowe z pieczonej dyni piżmowej, z masłem orzechowym i rodzynkami. Proste i pyszne, a do tego dietetyczne, bo bez oleju i bez cukru oraz z małą ilością masła orzechowego. Wegańskie, mogą być bezglutenowe.

Wegańskie fit ciastka dyniowe – SKŁADNIKI

ok. 14 ciasteczek

  • 150 g puree z dyni piżmowej (przepis)
  • 30 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru ze skórką lub ok. ½ łyżeczki suszonego
  • ok. 80 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 200 g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 50 g soku z pomarańczy, u mnie świeżo wyciśnięty
  • garść drobnych rodzynek (niekoniecznie)

Można jeszcze dodać skórkę otartą z małej pomarańczy, najlepiej ekologicznej.

Zamiast cynamonu i imbiru można dodać przyprawę do pierników, przyprawę dyniową (pumpkin spice) lub inną przyprawę korzenną.

Wegańskie fit ciastka dyniowe – WYKONANIE

  1. W pierwszej, dużej misce łączymy: puree z dyni, masło orzechowe, imbir oraz ksylitol.
  2. W drugiej misce mieszamy: mąkę owsianą, cynamon oraz sodę.
  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką.
  4. Wlewamy partiami sok z pomarańczy i mieszamy dokładnie. Masa powinna być możliwie jak najbardziej gęsta. Konsystencję regulujemy sokiem.
  5. Dodajemy rodzynki.
  6. Zwilżonymi wodą dłońmi* formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  7. Wierzch ciasteczek można posypać szczyptą cukru.
  8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–17 minut.

Ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

* Masę można też nakładać gałkownicą do lodów, a następnie spłaszczyć zwilżoną dłonią lub łyżką.

Smacznego !

Dodaj komentarz