Zupa z soczewicy czerwonej, ziemniaków i pomidorów, wege

Zupa z soczewicy czerwonej, ziemniaków i pomidorów, wege

Dziecinnie łatwy i szybki przepis na pożywny i tani obiad jednogarnkowy: najlepsza zupa z soczewicy, ziemniaków, marchewki i papryki, doprawiona w stylu indyjskim. Bez mięsa, można ugotować ją też bez bulionu. Zupa soczewicowa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. 

Wegańska fit zupa z soczewicy – SKŁADNIKI

ok. 5 porcji

  • 250 g soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore marchewki lub 1 marchew i 1 duża papryka
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki curry w proszku lub sambar masala
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru ze skórką
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól, dużo pieprzu, chili
  • co najmniej 2 litry wody lub bulionu
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

Można jeszcze dodać: sporo soku z cytryny, 1–2 łyżki sosu sojowego i 1–2 łyżki syropu klonowego, ksylitolu lub cukru.

Jeśli gotujecie zupę na wodzie, dorzućcie 3 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego.

Wegańska fit zupa z soczewicy – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy: soczewicę przepłukaną na sicie pod kranem, pokrojone w małą kostkę ziemniaki, pokrojoną marchewkę i paprykę, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony w prasce czosnek, curry, imbir, wędzoną paprykę, pieprz, chili i trochę soli.
  2. Wlewamy bulion / wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
  3. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie bardziej doprawiamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz