Ciasto z puree z dyni i masła orzechowego, wegańskie

Ciasto z puree z dyni i masła orzechowego, wegańskie

Zdrowe i smakowite ciasto z puree z dyni i masła orzechowego, które podczas pieczenia wypełni dom korzennymi aromatami. Wegańskie: bez jajek, bez mleka i bez masła. Jako krem świetnie pasuje do niego ekspresowa, 3-składnikowa, słodka pasta dyniowa.

Wegańskie ciasto z dyni i masła orzechowego – składniki

ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • ok. 160 g puree z dyni piżmowej (przepis)
  • 40 g masła orzechowego w temp. pokojowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
  • ok. 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ¾ łyżeczki kardamonu
  • 140–150 g (ml) soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • garść drobnych rodzynek (niekoniecznie)

Można dodać jeszcze skórkę otartą z pomarańczy, najlepiej ekologicznej.

Zamiast cynamonu, imbiru i kardamonu można dodać przyprawę dyniową (pumpkin spice), przyprawę do pierników lub inne przyprawy korzenne.

Wegańskie ciasto z dyni i masła orzechowego – WYKONANIE

  1. W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
  2. W drugiej misce mieszamy puree z masłem orzechowym i większością soku pomarańczowego.
  3. Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy dokładnie. Wlewamy resztę soku – regulujemy nim konsystencję, która powinna być możliwie jak najbardziej gęsta, inaczej może wyjść zakalec.
  4. Dodajemy rodzynki.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posypać odrobiną cukru. 
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.

Gotowe ciasto wyjmujemy z keksówki oraz papieru i studzimy na kratce.

Smacznego !

2 myśli na temat “Ciasto z puree z dyni i masła orzechowego, wegańskie

    1. Możliwe, że da radę, ale pewna nie jestem. Spróbować nie zaszkodzi, najwyżej wyjdzie częściowy zakalec. 🙂

Dodaj komentarz