Łatwe i pożywne sałatki to moja wakacyjna miłość, która nie rdzewieje. W gorące dni zazwyczaj nie mam ochoty na nic innego niż nocne owsianki (np. cytrynowa i malinowa), wegańskie sałatki, shaki z mrożonych bananów i mnóstwo świeżych owoców. Na szczęście większość sałatek świetnie smakuje przez cały rok, tak jak i poniższa sałatka ziemniaczana z dietetycznym sosem jogurtowym, doprawiona kuminem, imbirem i kolendrą.
Indyjska fit sałatka – SKŁADNIKI
4–5 porcji
- 700 g ziemniaków sałatkowych
- 1 średnia marchewka
- 1 papryka żółta
- ½ kwaskowatego jabłka
- 150 g ogórka szklarniowego
- 2 łyżki sezamu
- 5 łyżek posiekanego szczypioru lub kawałek cebuli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
SOS jogurtowy
- 5 łyżek jogurtu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka kuminu / kminu rzymskiego
- po ok. 1/3 płaskiej łyżeczki: czosnku w proszku, kurkumy, imbiru suszonego i zmielonej kolendry
- sól, sporo pieprzu i chili
Indyjska fit sałatka – WYKONANIE
- Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w mundurkach na parze. Studzimy.
- Marchewkę kroimy w cienkie słupki, paprykę i jabłko w kostkę, a ogórka w ćwierćplasterki.
- Sezam prażymy na suchej patelni i studzimy.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
- Obrane i pokrojone ziemniaki łączymy z pozostałymi warzywami, płatkami drożdżowymi i sosem.
Sałatkę przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Smacznego !