Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki, wegańska

Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki, wegańska

Łatwa sałatka / surówka z kapusty pekińskiej z lekkim, wegańskim sosem jogurtowo-musztardowym z koperkiem. Pyszna, zdrowa i dietetyczna – bez majonezu i śmietany, bez mięsa. Do obiadu, na kolację, do grilla oraz na inne imprezy.

Fit sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • ½ kapusty pekińskiej, ok. 350 g
  • 1 średnia marchewka
  • ½ dużej papryki czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 duże lub kilka małych ogórków konserwowych / kiszonych
  • 1 mały pęczek koperku
  • garść rodzynek (niekoniecznie)

Sos jogurtowy

  • 200–250 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2–3 łyżeczki musztardy
  • 1–3 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej (niekoniecznie)

Fit sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy – WYKONANIE

  1. Kapustę cienko siekamy i wrzucamy do wielkiej michy.
  2. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w małą kostkę, kukurydzę dokładnie odsączamy na sitku, ogórki kroimy jak najdrobniej, a koperek siekamy. 
  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie łączymy.
  4. Wszystkie ingrediencje sałatki mieszamy ze sobą.

Smacznego !

Dodaj komentarz