Całoroczna, ekspresowa owsianka z mrożonymi malinami i chia, na mleku roślinnym, słodzona bananem. Na śniadanie w gorące dni nie ma nic lepszego niż nocne owsianki, zwłaszcza że ich ukręcenie zajmuje najczęściej dosłownie 5 minut. Latem pyszną i orzeźwiającą owsiankę malinową pochłaniam na zmianę z owsianką cytrynową. To najlepsze śniadania na wynos, nocne owsianki sprawdzą się również w roli fit deserów i przekąsek.
Nocna owsianka z malinami – SKŁADNIKI
2 porcje
- 80 g płatków owsianych górskich, najlepiej ekologicznych, mogą być bezglutenowe
- 2 łyżki nasion chia
- 100 g mrożonych malin
- ok. 300 g (ml) mleka owsianego, sojowego lub innego, ulubionego mleka roślinnego
- ½ dojrzałego banana
- 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru (niekoniecznie)
W przepisie można użyć również innych mrożonych owoców jagodowych: małych truskawek, borówek, wiśni czy kupnej mieszanki Owoce leśne. Owoców, które są mało kwaśne, można dodać sporo więcej niż 100 g.
Nocna owsianka z malinami – WYKONANIE
- Do dowolnego naczynia (np. miski czy słoika) wsypujemy płatki owsiane, chia oraz ksylitol i mieszamy.
- Dodajemy zamrożone maliny, zimne mleko oraz banana rozgniecionego widelcem na miazgę. Mieszamy, naczynie przykrywamy lub zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano, przed podaniem, owsiankę ponownie mieszamy.
Smacznego !