Cytrynowa owsianka nocna na wegańskim zsiadłym mleku

Cytrynowa owsianka nocna na wegańskim zsiadłym mleku

Dziecinnie łatwy przepis na kremową, cytrynową nocną owsiankę z chia i bananem na wegańskim zsiadłym mleku. Takiego mleka na szczęście nie trzeba przygotowywać osobno, ono powstaje po wymieszaniu wszystkich składników. Wtedy sok z cytryny zakwasza mleko sojowe i białko się ścina.

Owsianka jest naprawdę świetna, idealna na śniadanie lub jako deser, również na wynos. Ostatnio to moja ulubiona przekąska, mam ją zawsze w lodówce i podjadam o każdej porze dnia (i nocy).

(Źródło przepisu, z moimi zmianami.)

Cytrynowa owsianka nocna z chia – SKŁADNIKI

 2 porcje

  • 80 g płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 2 łyżki nasion chia
  • 350 g (ml) mleka (napoju) sojowego niesłodzonego
  • sok z połowy cytryny
  • ½ dojrzałego banana
  • 2 łyżki syropu klonowego / z agawy lub innego słodziwa
  • trochę wanilii (niekoniecznie)

Owsiankę można jeść w takiej formie lub podać z dodatkami: podprażonymi orzechami / pestkami, otartą skórką z ekologicznej cytryny, plasterkami banana czy truskawkami.

Cytrynowa owsianka nocna z chia – WYKONANIE

  1. Do dowolnego naczynia (np. miski czy słoika) wsypujemy płatki owsiane i chia, mieszamy.
  2. Dodajemy banana rozgniecionego widelcem na miazgę, zimne mleko oraz pozostałe składniki. Mieszamy, naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.

Rano, przed podaniem, owsiankę ponownie mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz