Harira to pożywna, marokańska zupa z mieszanką strączków, pomidorami i rozgrzewającymi przyprawami. Tradycyjnie gotuje się ją w wielkich garach, a jej pierwotnym zadaniem było przywracanie sił po poście w okresie ramadanu. Poniżej łatwy i całkiem szybki przepis na moją ulubioną, przepyszną wersję hariry – wegańską i z ziemniakami.
Wegańska harira z ziemniakami – SKŁADNIKI
7 szczęśliwych porcji
- 1 duża cebula czerwona
- 2 spore marchewki
- 1 duża papryka czerwona
- 4 ziemniaki
- 4 pomidory
- min. 5 ząbków czosnku
- po 1 łyżeczce (mielonych): cynamonu, kuminu, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki i kurkumy
- 1,2–1,4 litra wody
- ¾ szklanki (150 g) czerwonej soczewicy, suchej
- 3–5 daktyli dobrej jakości
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
- słoiczek (190 g) koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- do podania: natka pietruszki lub kolendry
Wegańska harira z ziemniakami – WYKONANIE
- Do dużego garnka wrzucamy: posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojone pomidory ze skórką, zmiażdżony w prasce czosnek oraz przyprawy: cynamon, kumin, kolendrę, słodką paprykę, ostrą paprykę, kurkumę oraz pieprz.
- Gar stawiamy na średnim ogniu, wlewamy 1,2 litra wody, przykrywamy i zagotowujemy.
- Dodajemy przepłukaną pod kranem soczewicę oraz posiekane daktyle i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na koniec wrzucamy opłukaną ciecierzycę z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i gotujemy jeszcze z 5 minut.
Smacznego !