Grochówka wegańska, zupa grochowa bez mięsa

Grochówka wegańska, zupa grochowa bez mięsa

Wegańska fit grochówka wojskowa z wędzonym tofu. Mnie też bawi opis tego dania, ale już najwyższy czas przestać poważnie traktować kulinarne tradycje. Mamy pandemię otyłości i innych chorób dietozależnych (polecam o tym książki), pandemie chorób odzwierzęcych, czyli zoonoz (np. Covid-19, grypy, więcej: 1, 2, 3) i co najgorsze – katastrofę klimatyczną i ekologiczną na karku (dieta a środowisko).

Tym bardziej, że zupa grochowa bez mięsa smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jest tak samo wypasiona, gęsta, sycąca, majerankowa i zalatuje wędzonką jak tradycyjna – tofu wędzone skutecznie zastępuje kiełbachę lub inne mięsiwo.

Przepis jest bardzo prosty i szybki, nie wymaga moczenia grochu (jeśli chcecie, to oczywiście można) ani podsmażania warzyw. 

Wegańska fit grochówka wojskowa – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • 250 g grochu żółtego lub zielonego, łuskanego (połówki)
  • 1 kostka tofu wędzonego (180 g), niekoniecznie
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków (do gotowania)
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • sól, pieprz

Wegańska fit grochówka wojskowa – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na ogniu, wlewamy 2 litry wody i wrzucamy: opłukany pod kranem groch, pokrojone marchewki i korzeń selera, posiekaną cebulę, drobno pokrojony seler naciowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i posiekany czosnek. Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy do miękkości grochu.
  2. Dodajemy pokrojone ziemniaki, sos sojowy, paprykę wędzoną, płatki drożdżowe, sól, pieprz i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Gdy zupa grochowa spokojnie bulgocze przygotowujemy tofu wędzone. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, zmniejszamy ogień, wrzucamy tofu pokrojone w 0,5-cm kostkę i smażymy bez tłuszczu (czyli prażymy) z każdej strony na złoty kolor.

Aby zupę bardziej zagęścić, pod koniec gotowania możemy rozgnieść widelcem lub ubijakiem do ziemniaków część grochu i ziemniaków. Na drugi, trzeci dzień grochówka i tak bardzo zgęstnieje.

Smacznego !

Dodaj komentarz