Zupa z kukurydzy, papryki i ziemniaków

Zupa z kukurydzy, papryki i ziemniaków, wegańska

Amerykański corn chowder, czyli gęsta i kremowa zupa lub gulasz z kukurydzy z dodatkiem cebuli, selera naciowego, mleka i ziemniaków. Wegańskie, dietetyczne, szybkie i proste danie z jednego gara. Jedno z moich ulubionych! Pyszne na ciepło i w temperaturze pokojowej.

Fit zupa z kukurydzy – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji 

  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka – u mnie pół żółtej i pół czerwonej
  • 350 g kukurydzy z puszki (bez zalewy), mrożonej lub świeżej kukurydzy z ok. 4 kolb
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 litr mleka owsianego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ chili lub 1 łyżeczka ostrej pasty curry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól
  • sok z limonki
  • ¼ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)

Do podania: szczypior, natka pietruszki / kolendra.

Zamiast części mleka owsianego możecie użyć jasnego bulionu warzywnego.

Jeśli wolicie rzadsze zupy, to oprócz litra mleka, dodajcie trochę bulionu.

Fit zupa z kukurydzy – WYKONANIE

  1. Garnek stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy w nim z 5 łyżek wody i wrzucamy posiekaną cebulę oraz dość drobno pokrojoną marchewkę, seler i paprykę. „Smażymy” przez 10 minut mieszając i dolewając wody od czasu do czasu. 
  2. Wlewamy mleko (i ewentualnie bulion), dodajemy dość drobno pokrojone ziemniaki, kukurydzę, czosnek zmiażdżony w prasce, posiekaną chili lub curry oraz wędzoną paprykę. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  3. Pod koniec gotowania solimy i doprawiamy sokiem z limonki.
  4. Danie zagęszczamy: 1–2 duże chochle zupy (warzywa i płyn) blendujemy z płatkami drożdżowymi i wlewamy z powrotem do garnka.

Smacznego !

Dodaj komentarz