Pilaw z ryżu brązowego, tofu i orzechów, wegański

Pilaw z ryżu brązowego, tofu i orzechów, wegański

Łatwy przepis na wegetariański / wegański pilaw z tofu, warzywami, orzechami i cytrynową mgiełką. Pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny!

Wegański pilaw z tofu – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 300 g brązowego ryżu długoziarnistego
  • ok. 800 g (ml) bulionu warzywnego lub z bulionu z resztek
  • 1 cebula biała
  • 1 marchewka
  • sok i skórka otarta z ½ dużej cytryny
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, cynamonu i mielonego kardamonu
  • sól, pieprz
  • 1–2 garści nerkowców
  • 1–2 garści migdałów w płatkach
  • 1–2 kostki (po 180 g) tofu naturalnego
  • sos sojowy
  • posiekana natka pietruszki

Wegański pilaw z tofu – WYKONANIE

  1. Ryż płuczemy pod kranem, zalewamy dużą ilością zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy i ponownie płuczemy.
  2. W średnim garnku z pokrywką zagotowujemy bulion.
  3. Wrzucamy ryż, drobno posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w cienkie słupki, sok i skórkę z cytryny, kurkumę, cynamon, kardamon, sól i pieprz, mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, ustawiamy mały ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 min. bez mieszania, aż ryż będzie miękki.
  4. Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 min. bez pokrywki.
  5. Nerkowce, a następnie płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  6. Tofu kroimy w kostkę i prażymy na suchej, dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką. Kostki przewracany dopiero, kiedy już przyrumienią się z jednej strony. Na koniec tofu polewamy sosem sojowym, mieszamy i smażymy jeszcze z 15 sek.
  7. Ryż przekładamy na talerz, na wierzch wrzucamy tofu i posypujemy orzechami oraz natką pietruszki.

Smacznego !

Rady:

Dzięki moczeniu przez noc, pozbywamy się z ryżu części toksycznego arsenu, a dodatkowo ziarna szybciej się gotują. 

Potrawy z ryżu najlepiej mieszać i nakładać widelcem, a nie łyżką, wtedy ziarna pozostaną sypkie.

Jedna myśl na temat “Pilaw z ryżu brązowego, tofu i orzechów, wegański

Dodaj komentarz