Bardzo prosty i szybki przepis na pyszną, obiadową surówkę z marchewki i pora w wersji dietetycznej – bez majonezu i bez śmietany, za to z jogurtem sojowym lub kokosowym.
Fit surówka z marchewki i pora – SKŁADNIKI
4 porcje
- 2–3 średnie marchewki
- biała i bladozielona część pora (10–15 cm)
- 1 małe, słodko-kwaśne jabłko / kilka łyżek rodzynek lub kukurydzy z puszki (niekoniecznie)
Wegański, lekki sos jogurtowy
- 150–200 g jogurtu sojowego lub kokosowego
- 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dodajemy w przypadku jogurtu sojowego
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie) – w przypadku jogurtu sojowego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1–2 łyżeczki soku z cytryny (niekoniecznie)
- sól jodowana
Zamiast sosu jogurtowego można użyć domowego, niskotłuszczowego majonezu wegańskiego.
Fit surówka z marchewki i pora – WYKONANIE
- Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pora kroimy wzdłuż na ćwiartki i szatkujemy jak najdrobniej.
- Wszystkie składniki sosu łączymy.
- Sos wlewamy do warzyw, ewentualnie dorzucamy starte na dużych oczkach jabłko, rodzynki lub kukurydzę i mieszamy dokładnie.
Surówka najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego !