Łatwy przepis na domowe, wegańskie kopytka ziemniaczane w najzdrowszej wersji – bez jajek i z mąką pełnoziarnistą. Kluski ziemniaczane to najlepszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej.
Kopytka możemy przyrządzić na słodko (np. z jogurtem sojowym i ksylitolem, erytrolem lub ewentualnie cukrem) lub na słono. W wersji wytrawnej do ciasta warto dodać różne zioła i przyprawy, np. koperek, tymianek, zioła prowansalskie, cebulę suszoną w proszku czy paprykę wędzoną.
Kopytka świetnie smakują z usmażoną bez tłuszczu cebulą (przepis na dole) i sosem sojowym, ale najlepiej z dietetycznym sosem pieczarkowym, wegańskim sosem pieczeniowym, szybkim sosem ze świeżych pomidorów czy ekspresowym sosem pomidorowym z passaty. Można też potraktować je jako dodatek do obiadu zamiast nudnych ziemniaków.
Wegańskie fit kopytka ziemniaczane – SKŁADNIKI
4 porcje klusek
- 1 kg ziemniaków mączystych (do pieczenia)
- ok. 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- sól jodowana, pieprz
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
Do kopytek można też dodać gałkę muszkatołową lub 1½ łyżeczki mieszanki przypraw Czosnek Staropolski.
Wegańskie fit kopytka ziemniaczane – WYKONANIE
- Ziemniaki w całości (ze skórką) wkładamy do gara, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu gotujemy do miękkości – małe bulwy ok. 15 minut, a duże co najmniej 25.
- Pyry obieramy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków (do dużej miski) i studzimy.
- Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy dłonią do uzyskania w miarę gładkiego ciasta.
- Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i oprószonymi dłońmi krótko zagniatamy.
- Kulę ciasta kroimy na 6 części, z każdej rolujemy wałek i odcinamy kluski o długości ok. 2 cm.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
- Kopytka wrzucamy do wrzątku, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotujemy nie dłużej niż 1 minutę. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Uwaga: ciasta nie zagniatamy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Dietetyczna smażona cebula
- 1–2 cebule czerwone
- 2–4 łyżeczki octu balsamicznego
- sól
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.
- Pod koniec smażenia solimy i dodajemy ocet balsamiczny dla smaku i koloru.
Smacznego !