Fit kopytka ziemniaczane, wegańskie + 4 sosy

Fit kopytka ziemniaczane, wegańskie + 4 sosy

Łatwy przepis na domowe, wegańskie kopytka ziemniaczane w najzdrowszej wersji – bez jajek i z mąką pełnoziarnistą. Kluski ziemniaczane to najlepszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej.

Kopytka możemy przyrządzić na słodko (np. z jogurtem sojowym i ksylitolem, erytrolem lub ewentualnie cukrem) lub na słono. W wersji wytrawnej do ciasta warto dodać różne zioła i przyprawy, np. koperek, tymianek, zioła prowansalskie, cebulę suszoną w proszku czy paprykę wędzoną.

Kopytka świetnie smakują z usmażoną bez tłuszczu cebulą (przepis na dole) i sosem sojowym, ale najlepiej z dietetycznym sosem pieczarkowym, wegańskim sosem pieczeniowym, szybkim sosem ze świeżych pomidorów czy ekspresowym sosem pomidorowym z passaty. Można też potraktować je jako dodatek do obiadu zamiast nudnych ziemniaków.

Wegańskie fit kopytka ziemniaczane – SKŁADNIKI

4 porcje klusek

  • 1 kg ziemniaków mączystych (do pieczenia)
  • ok. 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
  • sól jodowana, pieprz
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)

Do kopytek można też dodać gałkę muszkatołową lub 1½ łyżeczki mieszanki przypraw Czosnek Staropolski.

Wegańskie fit kopytka ziemniaczane – WYKONANIE

  1. Ziemniaki w całości (ze skórką) wkładamy do gara, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu gotujemy do miękkości – małe bulwy ok. 15 minut, a duże co najmniej 25.
  2. Pyry obieramy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków (do dużej miski) i studzimy.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy dłonią do uzyskania w miarę gładkiego ciasta.
  4. Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i oprószonymi dłońmi krótko zagniatamy.
  5. Kulę ciasta kroimy na 6 części, z każdej rolujemy wałek i odcinamy kluski o długości ok. 2 cm.
  6. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
  7. Kopytka wrzucamy do wrzątku, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotujemy nie dłużej niż 1 minutę. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

Uwaga: ciasta nie zagniatamy zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Dietetyczna smażona cebula

  • 1–2 cebule czerwone
  • 2–4 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól
  1. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.
  2. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy ocet balsamiczny dla smaku i koloru.

Smacznego !

Dodaj komentarz