Prosty przepis na domowe, wegańskie kopytka ziemniaczane w najzdrowszej wersji – bez jajek, z ziemniaków ugotowanych na parze i z mąką razową. Mogą być bezglutenowe, chociaż z glutenem są najsmaczniejsze. Kopytka to najlepszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej.
Kluski ziemniaczane możemy przyrządzić na słodko (np. z jogurtem sojowym i ksylitolem, erytrolem lub ewentualnie cukrem) lub na słono. W wersji wytrawnej do ciasta warto dodać różne zioła i przyprawy, np. koperek, tymianek, zioła prowansalskie, cebulę suszoną w proszku czy paprykę wędzoną.
Fit kopytka świetnie smakują z usmażoną bez tłuszczu cebulą (przepis na dole) i sosem sojowym, ale najlepiej z dietetycznym sosem pieczarkowym, wegańskim sosem pieczeniowym, szybkim sosem ze świeżych pomidorów czy ekspresowym sosem pomidorowym z passaty. Można też potraktować je jako dodatek do obiadu zamiast nudnych ziemniaków.
Wegańskie kopytka ziemniaczane fit – SKŁADNIKI
2–3 porcje klusek
- 800 g mączystych ziemniaków – to ok. 700 g ziemniaków ugotowanych na parze i obranych
- 140–180 g mąki pszennej razowej (może być orkiszowa), ryżowej pełnoziarnistej lub owsianej (może być bezglutenowa, ja mielę na mąkę płatki owsiane górskie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 1½ łyżeczki mieszanki przypraw Czosnek Staropolski (niekoniecznie)
- starta gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
- pieprz biały lub czarny (niekoniecznie)
Wegańskie kopytka ziemniaczane fit – WYKONANIE
- Ziemniaki (ze skórką) kroimy na pół i gotujemy na parze do miękkości.
- Kiedy nieco ostygną, obieramy je, rozgniatamy praską lub tłuczkiem na gładkie puree i zostawiamy do odparowania oraz całkowitego wystudzenia.
- Masę przekładamy do miski, wsypujemy część mąki oraz pozostałe składniki i mieszamy najpierw łyżką, a następnie zagniatamy ręcznie. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Im mniej mąki użyjemy, tym kopytka będą delikatniejsze.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
- Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek i nożem odcinamy kluski o długości ok. 3–4 cm. Jeśli masa się lepi, podsypujemy ją lekko mąką.
- Kopytka wrzucamy do wrzątku, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 1 minutę. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Dietetyczna smażona cebula
- 1–2 cebule czerwone
- 2–4 łyżeczki octu balsamicznego
- sól
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.
- Pod koniec smażenia solimy i dodajemy ocet balsamiczny dla smaku i koloru.
Smacznego !