Kotlety ziemniaczane z tofu - ruskie wegańskie

Kotlety ziemniaczane z tofu – ruskie wegańskie

Smakowite, dietetyczne i tanie danie: pieczone kotlety ziemniaczane z tofu i koperkiem. Bez jajka i zbędnych wegańskich zamienników. Do tego zestaw surówek i zdrowy obiad gotowy. Kotlety ruskie są świetne również na zimno jako przekąska.

Wegańskie kotlety ziemniaczane – SKŁADNIKI

ok. 9 kotletów

  • ok. 500 g mączystych ziemniaków
  • ½–1 średnia cebula (niekoniecznie)
  • 1 opakowanie (200 g) tofu wędzonego
  • 60–70 g zmielonych na mąkę płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ¾ łyżeczki czosnku w proszku
  • sól, sporo pieprzu, gałka muszkatołowa
  • do obtoczenia: bułka tarta pełnoziarnista

Kotletów można nie obtaczać, też będą apetyczne.

Wegańskie kotlety ziemniaczane – WYKONANIE

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze, następnie przekładamy na talerz, lekko studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy tłuczkiem o drobnych oczkach.
  2. Cebulę kroimy jak najdrobniej i smażymy na kilku łyżkach wody, aż będzie zupełnie miękka. Na koniec płyn z patelni całkiem odparowujemy.
  3. Tofu rozdrabniamy w blenderze (nie na miazgę) lub widelcem.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie zagniatamy dłonią.
  5. Formujemy kotlety małej lub średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz