Domowy kisiel truskawkowy / malinowy, bez cukru

Domowy kisiel truskawkowy / malinowy, bez cukru

Szybki przepis na najprostszy deser na świecie, czyli domowy kisiel z truskawek lub malin, świeżych lub mrożonych. Pyszny, zdrowy i dietetyczny. Według mnie najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze lekko ciepły i podany z jogurtem roślinnym.

Miłośnikom owocowych pyszności polecam też przepis na kisiel z różnych soków owocowych.

Domowy kisiel truskawkowy / malinowy – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 250 g malin, truskawek lub innych owoców jagodowych – świeżych lub rozmrożonych
  • 250 g + 100 g wody
  • 3–4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ok. 45 g mąki ziemniaczanej

Do podania

  • jogurt sojowy lub inny wegański

Domowy kisiel truskawkowy / malinowy – WYKONANIE

  1. Mąkę mieszamy dokładnie ze 100 g wody.
  2. Truskawki lub maliny blendujemy z 250 g wody i ksylitolem. Mus przelewamy do rondla i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.
  3. Wlewamy wodę z mąką i mieszamy energicznie, aż kisiel zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
  4. Rozlewamy do pucharków.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Domowy kisiel truskawkowy / malinowy, bez cukru

  1. Nie wiedziałam, że tak łatwo jest zrobić domowy kisiel 🙂 Na pewno spróbuję, bo pamiętam, że kiedyś mama robiła pomarańczowy i wyszedł pycha <3

Dodaj komentarz