Fit kopytka z batatów pieczonych, 2-składniki, wegańskie

Fit kopytka z batatów pieczonych, 2-składniki, wegańskie

Najprostsze, pyszne (lekko słodkie) i kolorowe kopytka z batatów w najzdrowszej wersji – z mąką pełnoziarnistą i bez jajek.

Można przygotować je na dwa sposoby: na słodko (przepis podstawowy) polane np. syropem klonowym czy daktylowym i posypane sezamem lub na słono z dodatkiem różnych ziół i przypraw.

Do wersji wytrawnej polecam dietetyczne, wegańskie sosy: sos pieczarkowy, sos pieczeniowyszybki sos ze świeżych pomidorów czy ekspresowy sos pomidorowym z passaty.

A tutaj przepis na najzdrowsze domowe kopytka ziemniaczane.

Fit kopytka z batatów – SKŁADNIKI

ok. 3 porcje

  • 800 g batatów – po upieczeniu wychodzi ok. 600 g puree 
  • ok. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 – można dodać też ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i smaczniejsze
  • sól jodowana

Dodatkowo do wersji na słono

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • ze 2 łyżeczki dowolnych ziół: prowansalskich, tymianku, oregano czy suszonego koperku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pieprz

Fit kopytka z batatów – WYKONANIE

  1. Bataty myjemy szorując szczoteczką, kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do żaroodpornego pojemnika z pokrywką i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.
  2. Upieczone słodkie ziemniaki przekładamy na talerz i pozostawiamy do odparowania i całkowitego wystudzenia.
  3. Obieramy ze skóry i blendujemy lub dokładnie rozgniatamy na puree.
  4. Dodajemy część mąki oraz pozostałe składniki i mieszamy najpierw łyżką, a następnie zagniatamy ręcznie. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
  5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  6. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek i nożem odcinamy kluski o długości ok. 3–4 cm. Jeśli masa się lepi, podsypujemy ją lekko mąką.
  7. Kopytka wrzucamy do wrzątku, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 1 minutę. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Fit kopytka z batatów pieczonych, 2-składniki, wegańskie

Dodaj komentarz