Leniwe kopytka ze szpinakiem, wegańskie

Leniwe kopytka ze szpinakiem, wegańskie

Nie mogłam się zdecydować, czy lepiej zrobić szpinakowe leniwe czy kopytka ze szpinakiem, i tak oto powstały leniwe kopytka, czyli zielone kluski z ziemniakami i wędzonym serem tofu. Smakowite, zdrowe i dietetyczne – pełnoziarniste i wegańskie, bez jajek i ich zamienników. Przepis jest bardzo łatwy.

Leniwe kopytka polecam podawać z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym i zestawem surówek, np. buraczkami i marchewką.

Leniwe fit kopytka ze szpinakiem – SKŁADNIKI

ok. 3 porcje

  • 400 g mączystych ziemniaków (do pieczenia)
  • 200 g (1 opakowanie) tofu wędzonego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 40 g mąki / skrobi ziemniaczanej
  • ok. 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Leniwe fit kopytka ze szpinakiem – WYKONANIE

  1. Ziemniaki ze skórką kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy na parze do miękkości.
  2. Kiedy nieco ostygną, obieramy je, rozgniatamy praską lub tłuczkiem na gładkie puree i zostawiamy do odparowania oraz całkowitego wystudzenia.
  3. Szpinak wrzucamy na patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy bez tłuszczu, aż będzie możliwie jak najbardziej suchy. Studzimy. Następnie liście odciskamy w dłoniach. Szpinak blendujemy lub siekamy jak najdrobniej.
  4. Tofu mocno odciskamy z zalewy w bawełnianej ściereczce i blendujemy na gładko.
  5. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zagniatamy ciasto.
  6. Masę przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy dość cienki wałek i nożem odcinamy kluski o długości 2–3 cm.
  7. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku, raz delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 1 minutę. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

Podajemy od razu.

Smacznego !

Dodaj komentarz