Po domowych, bardzo prostych budyniach truskawkowym lub malinowym oraz bananowo-waniliowym na wegańskie salony wkracza król mlecznych kisieli – dietetyczny budyń czekoladowy z kakao na mleku roślinnym. Pudding jest pyszny i całkiem zdrowy: bez jajek, bez cukru, bezglutenowy. Polany szybkim sosem malinowo-klonowym lub podany ze świeżymi owocami wymiata na wszystkie strony świata. Idealny przepis na deser nie tylko dla dzieci.
Fit budyń czekoladowy z kakao – SKŁADNIKI
2 porcje
- 300 + 100 g mleka owsianego lub innego mleka roślinnego, np. sojowego
- 50 g dojrzałego banana
- 2 łyżki kakao lub karobu
- ok. 40 g syropu daktylowego
- 35 g mąki ziemniaczanej
Fit budyń czekoladowy z kakao – WYKONANIE
- 300 g mleka, banana, syrop daktylowy oraz kakao blendujemy na gładki płyn i zagotowujemy w rondlu.
- Mąkę ziemniaczaną dokładnie łączymy ze 100 g mleka.
- Do kakaowego wrzątku wlewamy mleko z mąką i od razu mieszamy bardzo energicznie, żeby pozbyć się grudek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę.
Budyń najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego !
Wygląda super zachęcająco
Dzięki! Jaki wygląd, taki smak! 🙂
Witam, czy zamiast syropu daktylowego moga byc same daktyle?
Trudno mi powiedzieć, czy to wyjdzie (czy nie będzie grudek).
Czy zamiast syropu daktylowego moze byc syrop z agawy lub miod?
Tak, można zamienić.