Domowy budyń malinowy / truskawkowy, wegański

Domowy budyń malinowy / truskawkowy, wegański

Bardzo prosty i szybki, domowy budyń malinowy, truskawkowy lub malinowo-truskawkowy bez mleka krowiego, czyli bez laktozy, kazeiny, cholesterolu i hormonów. Moja zdrowsza, wegańska wersja bazuje na mleku roślinnym i może być też bez cukru. Jeśli użyjecie mleka ryżowego, wyjdzie budyń bezglutenowy.

W tym przepisie powinny sprawdzić się również inne owoce, jak wiśnie, czereśnie czy jagody.

Przypadkiem odkryłam, jak uzyskać różne, ciekawe wzory na wierzchu budyniów. Wystarczy wlać porcję gorącego budyniu do miseczki, a po lekkim stężeniu przerzucić zawartość do innego naczynia i voilà! Można pobawić się w pseudopsychologiczną interpretację kształów.

Fit budyń malinowy / truskawkowy – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 300 g + 100 g mleka owsianego lub ryżowego (u mnie ulubione owsiane)
  • 100 g malin, truskawek lub pół na pół – świeżych lub mrożonych
  • ok. 35 g mąki ziemniaczanej
  • ok. 4 łyżki ksylitolu lub cukru

Fit budyń malinowy / truskawkowy – WYKONANIE

  1. Owoce i ksylitol blendujemy z 300 g mleka na gładki płyn i zagotowujemy w rondlu.
  2. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy ze 100 g mleka.
  3. Do wrzątku wlewamy mleko z mąką, mieszamy bardzo energicznie, żeby pozbyć się ewentualnych grudek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę.

Budyń przekładamy do pucharków i odstawiamy do ostudzenia.

Smacznego !

Dodaj komentarz