Deser z tapioki na mleku, z malinami / truskawkami

Deser z tapioki na mleku, z malinami / truskawkami

Najprostszy i najszybszy przepis na moją ulubioną (idealną) wersję deseru z jędrnymi perełkami – słodka, waniliowa tapioka na mleku owsianym (lub innym) z owocami jagodowymi: truskawkami, malinami, borówkami lub wiśniami. W okresie jesienno-zimowym moim ukochanym dodatkiem do wszelkich słodkości (w tym owsianek: 1,2) są mrożone owoce jagodowe. Po rozmrożeniu puszczają fajny soczek, którym można polewać wszystko jak leci.

Poniższy pudding z tapioki jest wegański (bez laktozy), bezglutenowy i bardzo dietetyczny, bo bez cukrubez mleka kokosowego z puszki, które jest bardzo tuczące – ponad 80 % kalorii dostarcza w nim tłuszcz! A w wielu popularnych przepisach na tapiokę występuje co najmniej 1 puszka takiego mleka.

Rady: tapiokę najlepiej wrzucić na wrzątek (nie do zimnego mleka), dzięki temu perełki będą duże, jędrne i kształtne. Podgrzewane w zimnym mleku bardzo szybko przywierają do dna i stają się maziowate. Tapioki nie trzeba też wcześniej moczyć (1–3 godziny). Najszybciej gotują się drobne kuleczki i takie też najbardziej mi smakują – największe trzeba pichcić kilkadziesiąt minut dłużej.

Przetestowałam wiele sposobów przygotowywania tapioki i poniższy póki co zdecydowanie wymiata. Jeśli macie inne, sprawdzone triki i patenty, to śmiało podzielcie się nimi w komentarzach.

Fit deser z tapioki na mleku – SKŁADNIKI

2 małe porcje puddingu

  • 500 g (ml) dowolnego mleka: owsianego (moje ulubione, często jest naturalnie lekko słodkie), ryżowego, sojowego, kokosowego (nie z puszki), migdałowego…
  • 40–50 g (ok. ¼ szklanki) drobnej tapioki 
  • 0–1½ łyżki ksylitolu, erytrolu lub cukru
  • ¼ łyżeczki wanilii w proszku, pasty waniliowej, esencji waniliowej lub ¼ laski wanilii (miąższ + reszta laski)
  • OWOCE: świeże lub mrożone truskawki, maliny, jeżyny, borówki…

Fit deser z tapioki na mleku – WYKONANIE

  1. Mleko z cukrem i wanilią zagotowujemy.
  2. Wsypujemy tapiokę i na małym ogniu gotujemy przez ok. 25 minut pod uchyloną pokrywką, dość często mieszając, żeby kulki nie przywierały do dna. 
  3. Tapioka będzie gotowa, gdy perełki staną się całkowicie przezroczyste.
  4. Owoce mrożone rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez godzinę lub w lodówce przez kilka godzin, np. przez noc. Świeże, zamrożone lub rozmrożone owoce można też zblendować na mus z dodatkiem słodzika, np. daktyli.

Pudding przekładamy do pucharków i podajemy po lekkim przestudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce – wtedy deser trochę zgęstnieje. Tuż przed jedzeniem dodajemy owoce.

Smacznego !

Dodaj komentarz